‘Materina priča’ na Sajmu županija

Izložbeni prostor Hrvatske etno kuće “Materina priča” na otvorenju velesajamske priredbe Svi zaJedno – hrvatsko naj, posjetili su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Branko Grčić.

Materina priča na Sajmu županijaRazgledali su rukotvorine žena, članica ove kulturne udruge, i oduševili se  proizvodom koji im je predstavljen: ceker od kukuruzne komušine kao suvenir – torba za prijenosno računalo, koji je izrađen od ekološkog materijala na tradicijski način međimurskog kraja.

Izradu cekera prikazale su narodne umjetnice Rozina Kralj i Štefanija Pertlik iz sela Dunjkovec kraj Nedelišća, blizu Čakovca. U njemu je sadržana stoljetna tradicija  i rad žena iz ruralnih krajeva, a autorica dizajna Mina Petra predlaže da ga se uvrsti kao  protokolarni poklon – suvenir svim sudionicima skupova i kongresa umjesto jeftinih, plastičnih torbi. Na taj način zaposlili bi žene hrvatskog sela, korisno uporijebili ostatak nakon berbe kukuruza u poljoprivredi te sačuvali od zaborava vrijednu vještinu izrade.

Ministri Tihomir Jakovina i Branko Grčić pozdravili su ovu inovativnu ideju malog ženskog poduzetništva i obećali svoju potporu u daljnjoj realizaciji projekta ‘Ceker za laptop.

R. C.
Foto: FAMA