‘Materina priča’ u Malom Lošinju

Starosjedioci Malog Lošinja i njihovi gosti pohrlili su u petak na svečanu proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koja je održana na središnjem gradskom trgu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABogat kulturno-umjetnički program u organizaciji grada i Turističke zajednice Malog Lošinja vodili su radijski voditelj Silvano Gospodnetić i Petra Petričec na hrvatskom i engleskom jeziku.  Program je započeo uvodnom riječi i pozdravom gradonačelnika Malog Lošinja, Garija Cappellija, a zatim je uslijedilo predstavljanje folklornih skupina Nerezine, Orlec, Lubenice, Unije, Susak, Manfrina, ženske klape Augusta i ženskog pjevačkog zbora ‘Vittorio Craglietto’. Vrhunac večeri bilo je predstavljanje etno kolekcije ‘Materina priča’ modne dizajnerice Mine Petre, koju je mnogobrojna publika dočekala s velikim oduševljenjem. Haljinu iz njezine kolekcije predstavila je i direktorica Turističke zajednice Malog Lošinja, Đurđica Šimičić, a modele su nosile gospođe i mažoretkinje Malog Lošinja i okolnih mjesta te aktualni Miss i Mister Hrvatske, Katarina Prnjak i Vanja Grgec i pjevačica Ivana Kindl. U sklopu revije, Mina Petra predstavila je i svoju kolekciju ‘Pet elemenata’, koja predstavlja prirodne elemente vodu, zrak, zemlju, drvo i kamen, a čiji su modeli ukrašeni specifičnim modnim detaljem – hrvatskom ružom, po prvi put predstavljenim upravo na Malom Lošinju. Dizajnerica je predstavila i svoju poznatu hrvatsku poslovnu torbu ‘Tkanicu’ te raskošnu bijelu koleciju inspiriranu čipkom s otoka Paga.

Atrakcija večeri bio je lošinjski krokant, slastica koja se priprema prema tradicionalnom receptu starom 150 godina, a prema običaju sabljom ga je razbio gradonačelnik Gari Cappelli. Posjetitelji su imali prilike vidjeti spektakularni vatromet, a nakon toga uslijedio je i veliki koncert Tomislava Bralića i klape Intrade.

Renata Cisar

Foto: FAMA