Matoš – samac usred svemira

Povodom 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša u petak 14. i subotu 15. ožujka u KIC-u će se održati prva manifestacija ‘Matoš – samac usred svemira’.

Matoš-KICNitko prije Matoša nije učinio toliko da duh Francuske prostruji Hrvatskom. Sve do svog dolaska u Zagreb Matoš je razbarušeni talentirani boem. U Zagrebu se ubrzo probija u prvi red intelektualnih stvaralaca. Gotovo cijelo književno stvaranje od 1908. u Hrvatskoj stoji u znaku Matoša. Da nije bilo Matoša, hrvatska pisana riječ bila bi ‘cvijet što nema korijena’.

Matoš je majstor riječi. Smatrao je da su riječ i stil u književnosti sve. Za ljubav prema duhovitoj riječi sav je u kontrastu, u duhovitim obratima, u miješanju suprotnih misaonih elemenata.

Ideja je ove multimedijalne kompozicije povezati sve prostora KIC-a (kao i Medijateku Francuskog instituta) kratkim raznolikim događajima velikog intenziteta. Program je zamišljen kao duhovno putovanje AGM-a kroz prostore KIC-a i Gornjeg grada.

Birali smo umjetnike koji su se spremni ogledati u osebujnom duhu velikog Antuna Gustava Matoša. Događanje ‘Matoš – samac usred svemira’ građeno je udjelom glumačkog umijeća, glazbe, pjeva, filma, likovne umjetnosti, polemičkih dijaloga…

KIC

Tagged: , , , , , , , ,