MAXtv Filmomanija 7 – kompletan program

Sedma po redu MAXtv Filmomanija – revija dobrog filma ove se godine održava u zagrebačkome kinu Cineplexx Centar Kaptol od 19. do 29. rujna.

NebraskaTijekom punih 11 dana revije bit će prikazan 21 film, a među onim najatraktivnijim koje će gledatelji imati priliku vidjeti svakako su već najavljeni ‘Nebraska’ (r. Alexander Payne) – dobitnik nagrade za najboljeg glumca na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, ‘Mistaken for Stranger’ (r. Tom Berninger), dokumentarni film o popularnoj glazbenoj skupini The National i ‘Grandmaster’ (r. Wong Kar Wai), premijerno prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu.

Mistaken for StrangersMAXtv Filmomanija donosi i najnovije filmove kultnih i priznatih redatelja među kojima se svakako moraju izdvojiti Laurent Cantet (‘Foxfire, ispovijedi djevojačke bande’ – dobitnik nagrade za najbolju glumicu na filmskom festivalu u San Sebastianu), Bernardo Bertolucci (‘Ja i ti’ – prikazan izvan konkurencije na filmskom festivalu u Cannesu), Abbas Kiarostami (‘Kao netko zaljubljen’ – prikazan u službenoj konkurenciji na filmskom festivalu u Cannesu) i Xavier Dolan (‘U svakom slučaju, Laurence’ – dobitnik nagrade za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Cannesu).

Od samih filmova svakako se moraju izdvojiti i nagrađivani ‘Epizoda u životu berača željeza’ – novi film redatelja Danisa Tanovića dobitnik Srebernog medvjeda za najboljeg glumca, nagrade žirija i nagrade ekumenskog žirija na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu; ‘Jedi, spavaj, umri’ – redateljice Gabriele Pichler dobitnik nagrade publike na filmskom festivalu u Veneciji; ‘Nešto u zraku’ – redatelja Oliviera Assayasa dobitnik nagrade za najbolji scenarij na filmskom festivalu u Veneciji; ‘U kući’ – redatelja Francoisa Ozona dobitnik nagrade kritike (FIPRESCI) na filmskom festivalu u Torontu te dobitnik nagrada za najbolji film i najbolji scenarij na filmskom festivalu u San Sebastijanu; ‘Pieta’ – redatelja Kima-ki Duka pobjednika filmskog festivala u Veneciji.

U kućiKao i na svim dosadašnjim revijama dobrog filma, američka produkcija nikako neće ostati zakinuta. Tako će gledatelji imati priliku vidjeti romantičnu dramu ‘U parku’ Jane Austen (r. Jerusha Hess) prikazanu u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Sundanceu; triler ‘Pod svaku cijenu’ (r. Ramin Bahrani) prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Veneciji; biografsku dramu ‘Ubij svoj najdraže’ (r. John Krokidas) prikazanu u sklopu ovogodišnjih filmskih festivala u Veneciji i Torontu; ‘Violet i Daisy’ (r. Geoffrey Fletcher) prikazan u sklopu filmskog festivala u Torontu.

Posebnost ovogodišnje MAXtv Filmomanije svakako je i u tome što donosi do sada najveći broj filmova iz regije. Tako će se u sklopu revije prikazati hrvatski filmovi ‘Oproštaj’. redatelja Dana Okija i ‘Visoka modna napetost’ redatelja Filipa Šovagovića oba prikazana na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli; slovenski film ‘Adria Blues’. redatelja Miroslava Mandića prikazan na filmskim festivalima u Karlovym Varyma i Sarajevu; te srpski filmovi ‘Artiljero’, redatelja Srđana Anđelića i ‘Slaughtera Nicka za predsjednika’ redatelja Roba Stewarta, Marca Vespija i Lize Vespi dobitnika nagrade za najbolji dokumentarni film na filmskom festivalu u Zagrebu.

Projekcije filmova održavat će se svakoga dana od 19. do 29. rujna s početkom u 16, 19 i 21 sati. Više informacija o filmovima, raspored projekcija i rezervacije ulaznica su dostupne na službenoj stranici revije: www.filmomanija.hr, te na službenoj stranici kina: www.cineplexx.hr

Tagged: , , , , , , , ,