McMafia: Emmy za najbolju TV seriju izvan SAD-a

Britanska kriminalistička serija ‘McMafia’ u produkciji BBC-a, čija je prva sezona snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, dobila je 47. po redu Emmy nagradu za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a. Ovo je izniman uspjeh za hrvatsku filmsku industriju, gdje je MP-filmska produkcija bila servisna produkcija, a Igor A. Nola koproducent serije.‘Izuzetno smo ponosni da je u Hrvatskoj bilo 14 tjedana snimanja što čini više od 60 posto ukupnih snimajućih tjedana i dana te je hrvatska produkcija u tom periodu zaposlila preko 200 filmskih djelatnika i glumaca te 1000 statista. Kreativnost i profesionalnost hrvatskog dijela ekipe uvelike je pridonijela kvaliteti serije, a nekoliko njih bili su i šefovi sektora. Ljepote Hrvatske i raznolikost lokacija pridonijele su da u navedenom periodu snimimo 12 različitih svjetskih lokacija. Također, ovo je i veliko priznanje za seriju, jer International Emmy Award dodjeljuje Međunarodna Akademija za televizijsku umjetnost i znanost koja je u TV sektoru u rangu Oscara koji dodjeljuje Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost’, rekao koproducent serije Nola.

‘McMafia’ govori o međunarodnom svijetu organiziranog kriminala, režiju potpisuje James Watkins, a glavnu ulogu nosi James Norton, poznat po serijama ‘Dolina sreće’, ‘Grantchester’ te ‘Rat i mir’.

Radnja se odvija u desetak zemalja svijeta, a prva sezona snimana je na brojnim lokacijama u Hrvatskoj u dva navrata – u jesen 2016. te u proljeće i ljeto 2017. godine. Snimalo se u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Primoštenu, Opatiji, Jasenicama, Rovinju, Jastrebarskom, Lovranu, Obrovcu te na otoku Pagu, a Hrvatska je poslužila kao kulisa za čak 12 različitih zemalja.

Snimanje serije ‘McMafia’ realizirano je kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Zapažene uloge u seriji ostvarili su Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Goran Navojec, Željko Vukmirica, Vanja Matujec, Romina Tonković, Adlan Abdelmongy, Tjaša Perko, Uroš Certić, Hoji Fortuna, Lucija Kajić i Ratko Turčinović.

Cijeli projekt potvrdio je velike produkcijske potencijale Hrvatske, kako u smislu ekipa, tako i u smislu lokacija.

HAVC / Foto: Nikola Predović


Tagged: , , , , , , , ,