Međunarodni književni susreti u Koljnofu

Tradicijski 5. Međunarodni književni susreti održani su u Koljnofu, u Mađarskoj, uz književne nastupe, predavanja i predstavljanja u tamošnjem Domu kulture.
Koljnof -sudionici međunarodnih književnih susretaSudionici ovih susreta posjetili su i malo hrvatsko mjestašce Plajgor i rodnu kuću Martina Meršića st., i Lajtansko gorje, muzej, ali i rodnu kuću Filipa Vezdina u Mannensdorfu, kao i Hrvatsku knjižnicu Filip Kaušić i Znanstveni institut u Celindofu u Austriji.

U programu ovogodišnjih 5. Međunarodnih književnih susreta našlo se predočavanje djela Ferenca Taschnera, predavanje akademika Nikole Benčiča o Martinu Meršiću st. u kontekstu ondašnjega i današnjice, predavanje Alojza Jembriha o Pavlu Ritteru Vitezoviću u kontekstu 1681., predstavljanje knjiga ‘Odisej’ i ‘Mediteranski putopis’ Tomislava Marijana Bilosnića, predstavljanje knjige pripovjedaka ‘Glumica’ Esada Jogića, i zajednički nastup književnika, rasprave o položaju jezika gradišćanskih Hrvata, ali i dojmljiv nastup Kazališne i folklorne grupe iz Koljnofa.

O najnovijim knjigama Tomislava Marijana Bilosnića, zbirci pjesama ‘Odisej’ i knjizi putopisa ‘Mediteranski putopis’, govorili su dr. Igor Šipić i književnik Đuro Vidmarović. Vidmarović je istakao činjenicu kako se sto i deseta Bilosnićeva knjiga po redu ‘Mediteranski putopis’ najprije predstavlja u Koljnofu na zapadnoj granici Panonije, dok je Šipić za zbirku pjesama ‘Odisej’ kazao kako ona najbolje predstavlja Bilosnića kao reinterpretatora i inovatora.

Stoga moramo naglastiti da je vrlo sadržajan bio ovogodišnji program kulture tradicijskih 5. Međunarodnih književnih susreta u Koljnofu na kojima su sudjelovali Tomislav Marijan Bilosnić, Igor Šipić, Enerika Bijač, Darko Pernjak, Milan Frčko, Đuro Vidmarović, Esad Jogić, Dražen Zetić, Ferenca Taschnera, Timea Horvat, Jurica Čenar, dr. Herbert Gassner, i Zoran Bošković, nakladnik iz Splita, i dr. Franjo Pajrić, organizator i domaćin susreta u Koljnofu.

Ivan Raos

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,