Memento za Istanbul

Memento za IstanbulIzdavačka kuća Hena com iz Zagreba objavila je po prvi put u Hrvatskoj hvaljenog turskog književnika Ahmeta Ümita, koji se predstavlja svojim novim romanom ‘Memento za Istanbul’. U suradnji s Hrvatsko-turskom udrugom prijateljstva, promocija će se održati u petak, 6. prosinca u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Knjigu će, uz autora, predstaviti književni kritičar i pjesnik Sead Begović, urednica Nermina Husković i prevoditeljica Maja Tutavac.

‘Memento za Istanbul’ je uzbudljiva pustolovina koja se proteže od Bizantiona do Istanbula… Na Sarajburnuu, u podnožju spomenika Ataturku, nađeno je tijelo. U šakama mu je antikni novčić… Ali, ovo tijelo nije posljednja žrtva, kao što ni ovaj novčić nije posljednja kovanica…Sedam je žrtava, sedam vladar, sedam kovanica, sedam drevnih lokacija. I samo jedna istina: tajanstvena povijest ovoga grada.

Memento za Istanbul - Ahmet Umit‘S mora smo gledali grad: Nevzat, Demir i ja. Istanbul je obavila magla… More u magli… Naš brod u magli. Vidjeli smo minarete Sulejmanije, kupolu Aje Sofije i tornjeve palače Topkapi. Grad je izgledao kao da nikada nije opljačkan, porušen i isprljan. Priroda je bijelom maglom prekrila sve što mu je poružnjivalo vizuru. Poput sna koji se ukazuje trenutak prije zore… Poput čarobnog oblaka… Poput prizora iz bajke… Poput tek ustanovljenog grada… Poput novog početka… Mlad, lijep, pun nade…
S mora smo gledali Istanbul. Gledali smo lica naših umrlih… Svoju tugu u njihovim očima. Gledali smo naš očaj, jad koji nam raste u rukama, kukavičluk koji klija u našoj krvi… Gledali smo oduzete nam živote… Naše osunčane dane, jutra puna nade, razdragane proljetne večeri… Gledali smo naše izblijedjele uspomene, mrtve snove, srušene nade… Naš  grad koji se udaljavao od nas, odnoseći sa sobom naše izblijedjele uspomene, mrtve snove, srušene nade, poput nekog umornog tegljača… Gledali smo sebe, propale s našim gradom…’

Ahmet Ümit rođen je 1960. godine u Gaziantepu, a 1983. završio je studij javne uprave na Sveučilištu Marmara. Od 1985. do 1986. studirao je politologiju na Akademiji za društvene znanosti u Moskvi. Njegova prva knjiga je zbirka poezije ‘Sokağın Zulası’ (Ulično skrovište), objavljena 1989. Prvu je zbirku novela ‘Cıplak Ayaklıydı’ (Noć je bila bosonoga), objavio 1992. Slijedile su je zbirke detektivskih novela ‘Bir Ses Boler Geceyi’ (1994.), ‘Agatha’nın Anahtarı’ (1999.) i ‘Şeytan Ayrıntıda Gizlidir’ (2002.). 1995. godine se s ‘Masal Masal İcinde’ (Za djecu i odrasle) okušao u drukčijem stilu, kao i 2008. s ‘Olmayan Ulke’. Prvi roman, ‘Sis ve Gece’ koji je napisao 1996. smatra se remek-djelom kriminalističke književnosti. Nakon tog romana je 1998. objavljen ‘Kar Kokusu, Patasana’ (2000.) i ‘Kukla’ (2002.). Zatim slijede ‘Ninatta’nın Bileziği’, ‘İnsan Ruhunun Haritası’, ‘Aşk Kopekliktir’, ‘Beyoğlu Rapsodisi’, ‘Kavim’, ‘Bab-ı Esrar’ i ‘Memento za Istanbul’. Ahmet Umit je objavio i dva strip romana s İsmailom Gulgecem: ‘Başkomiser Nevzat – Cicekcinin Olumu’, ‘Başkomiser Nevzat – Tapınak Fahişeleri’.

Hena com

Tagged: , , , , , , , , ,