Mentalni sklop: Marija Ujević Galetović i Denis Krašković

U zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena je četvrta po redu izložba iz ciklusa ‘Mentalni sklop’ koja predstavlja novi umjetnički par sljedbenik-mentor: Denis Krašković kao sljedbenik te Marija Ujević Galetović kao mentor.
1-Kristina Bangoura, Elvira Kranjčar, Marija Ujević Galetović, Josip Tešija i Denis KraškovićO samoj povezanosti umjetnika publika je mogla saznati iz ugodnog, uvodnog razgovora kustosa izložbe Mladena Lučića s umjetnicima Marijom Ujević Galetović i Denisom Kraškovićem.

Posezanje za renesanim uzorom kao modelom nije u Denisa Kraškovića slučajno jer ima nešto renesansnog u njegovom liku i djelu. To se prije svega može očitati u Kraškovićevoj  svestranosti i sveprisutnoj duhovitosti baziranoj na humanističkim načelima što ga približuje  Homo ludensu tog doba, britkom i konstruktivnom, a prvenstveno dobrohotnom komentatoru, onom tipu kroničara koji su puni razumijevanja za ljude i događaje svojeg doba, a kakvih danas gotovo da više nema.

Taj priziv renesanse, ispravnije humanizma osjeća se i u radu Marije Ujević Galetović, prvenstveno u njezinoj javnoj plastici. Takav osjećaj ne proizlazi nužno iz forme kipa već iz njegova  promišljanja, odnosno ideje koja suvremenim oblikovnim jezikom potencira ono humano.  Druga poveznica ovih umjetnika je sklonost pop-artističkoj misli, u Marije više prisutna u njenim stvaralačkim počecima, a u Denisa permanentna, premda ga se nikako ne može okarakterizirati kao pop-artističkog umjetnika. Oboje autora dotakli su tu problematiku u prolazu svog stvaralaštva, ali reference su vidljive i stilski apsolutno podržavaju njihove kreativne kiparske ideje premda se radi  o potpuno drugačijim polazištima, kao i drugačijem estetskom i idejnom svjetonazoru.

Treća poveznica kod ovih autora je njihova neskrivena ljubav prema životinjama, što je evidentno kroz njihov maštoviti animalistički izraz gdje se ističu životinjske karakterne osobine.  Autori nam tim skulpturama, slikama ili crtežima jasno emaniraju plemenitost i prostodušnu dobrotu tih bića, odnosno onih karakteristika kojih se današnji čovjek s neprekrivenom lakoćom odrekao.

Odnos mentor – sljedbenik nipošto se ovdje ne smije shvatiti isključivo kao odnos profesor – učenik, mada će ova serija od deset izložbi sigurno imati i takve primjere. Pod pojmom mentor ovdje se prvenstveno misli na osobu, ne nužno iz likovnog svijeta, koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička ili životna inspiracija autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom i inspiracijom svog trenutnog ili stalnog uzora.

2-Marija Ujević Galetović i Denis KraškovićMarija Ujević Galetović

Rođena je 20. listopada 1933. godine u Zagrebu gdje nakon završene osnovne i srednje škole 1953.godine  upisuje Akademiju likovnih umjetnosti – Kiparski odsjek, na kojem je diplomirala 1958. u klasi profesora Kršinića. Nakon studija usavršavala se na Central School of Art u Londonu. U nekoliko navrata boravila na studijskim putovanjima (Italija, Engleska, Francuska…). Od 1987. Godine radi na ALU, napredujući od docenta do statusa redovitog profesora 1995. U više navrata bila je pročelnica Kiparskog odsjeka. Redoviti je član HAZU od 1998. godine. Izlaže od 1960. godine, te je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a održala je i dvadesetak samostalnih izložbi. Autor je brojnih javnih skulptura na otvorenom ili unutar arhitektonskih sredina (Virovitica, Vrsar, Zagreb, Marija Bistrica, Sinj, Cres, Rijeka, Osijek, Labin, Visoko, Bihać, Novi Sad, Rijeka, Pula, Osor, Šibenik,Krk…)  Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja.

Denis Krašković

Rođen je u Zagrebu 23. ožujka 1972. godine, gdje je 1994. diplomirao je na kiparskom odjelu u klasi profesora Stanka Jančića. Od 1996. do 2007. godine radi kao profesor na Školi za primjenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu na kiparskom odjelu, a od 2007. kao docent predaje kiparstvo na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku. Osim u kiparstvu izražava se i u medijima slikarstva, stripa i videa, a bavi se i animacijom. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a autor je više javnih skulptura od kojih su najpoznatije ‘Kit’, ‘Janje’ i ‘Morž’ u Zagrebu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja.

H. R. / Foto: Juraj Vuglač


Pročitajte još: Mentalni sklop: Otac i sin Posavec , Mentalni sklop: Marko Vojnić i Julije Knifer , Zavirite u Mentalni sklop suvremenih hrvatskih umjetnika , Galerija Kranjčar: Ciklus izložbi Mentor – sljedbenik


 

Tagged: , , , , , , , , , ,