Meštrovićev san i Djevojka s violončelom

Na prigodnom koncertu u Atelijeru Meštrović u Zagrebu praizveden je novoskladani Meštrovićev san, suita za flaute i klavir, skladateljice Olje Jelaske i, predstavljena skulptura Djevojka s violončelom Ivana Meštrovića, koju je umjetnikov sin Mate Meštrović darovao Galeriji Meštrović.Ivan MeštrovićProgram je počeo izvedbom skladbe Olje Jelaska Miris cedra libanonskog (za klarinet i klavir), koju su izvodili Domagoj Pavlović, klarinet i Mia Elezović, klavir. Nakon čega je predstavljena skulptura načinjena u SAD za umjetnikova života (1955. godine).

U počast Meštroviću i ljubavlju prema glazbi Muzeji Ivana Meštrovićazapravo su nastali željom samog umjetnika, koji je svoju umjetničku ostavštinu velikodušno darovao hrvatskom narodu Darovnicom iz 1952. godine. A nakon toga  umjetnik, njegova supruga Olga, kći Marica i sin Mate nastavili darivati i obogaćivati hrvatske muzeje.Kip Djevojka s violončelom kojeg je Mate Meštrović darovao Galeriji Meštrović u Splitu ‘…divan je nastavak tih velikodušnih gesti, zbog čega sa zadovoljstvom, u ime svih kolega i ljubitelja Meštrovićeve umjetnosti, iskazujem posebnu zahvalnost. To će se djelo lijepo uklopiti u postav splitske Galerije Meštrović jer se u njoj čuva najznačajniji dio skulptura posvećenih glazbi, plesu i glazbalima. Darovana Djevojka s violončelom vrjedno je djelo koje pripada slabije poznatoj, kasnoj američkoj fazi Ivana Meštrovića, faze iz koje radovi nisu znatnije zastupljeni u našim fundusima, čime ta nova stečevina dobiva osobitu vrjednost.

Stoga kako zagrebačka publika (bila je više nego oduševljena izvedbama Jelaskine vrhunske glazbe) ne bi bila zakinuta za istinski umjetnički doživljaj susreta s tako značajnim djelom, pa su ga zato zbog zagrebačkih ljubitelja Meštrovićeve umjetnosti odlučili premijerno predstaviti u Atelijeru Meštrović, pritom ujedno i prirediti praizvedbu suite Meštrovićev san baš na mjestu stvaranja najpoznatijih Meštrovih radova – u njegovu domu i atelijeru u Zagrebu, u kojemu su mu se i ispunili brojni snovi, prekinuti njegovim egzilom iz domovine i odlaskom u zemlju u kojoj je nastala i iz koje dolazi Djevojka s violončelom.
Eto Muzeji Ivana Meštrovića došli su i do zanimljivih spoznaja da je Meštrović u svome iznimno bogatom opusu veliku pažnju pridavao djelima inspiriranima glazbom i plesom pa su ih do sad nabrojili više od osamdeset! Ta su nam djela i bila poticaj da potraže dopunu teorijskom tumačenju njegove umjetnosti.
Nadahnuće je u umjetnikovu djelu pronašla i skladateljica Olja Jelaska – kojeg je na dojmljiv način izrazila –  napisavši suitu za flaute i klavir Meštrovićev san, koja je premijerno izvodena u Atelijeru Meštrović. Zapravo izniman je to susret dviju umjetnosti – koje se isprepliću. Kontrasti između nježnih tonova flauti, svakako bližih tonovima romantičnog violončela, i robustnih dionica glasovira, osobito u drugom stavku.
Darivanje Meštrovićeve Djevojke s violončelom

Mate, sin kipara Meštrovića, istaknuo je da mu je supruga Rumi predložila da Muzejima Ivana Meštrovića daruju kiparsko djelo Djevojka s violončelom, kako bi obogatili dio muzejske zbirke skulpturom njegovog oca nastaloj za njegova života u Americi, u razdoblju od 1947. do 1962. godine. ‘Smatrao sam to sjajnom idejom i spremno sam krenuo u njezinu realizaciju. O našoj sam ponudi razgovarao s ravnateljem Muzeja Ivana Meštrovića, Androm Krstulovićem Oparom, koji ju je prihvatio sa zahvalnošću i entuzijazmom. Napokon, Djevojka s violončelom stigla je u Hrvatsku! Ona je dodatak Darovnici mog oca i majke hrvatskoj državi i narodu, koje su njih dvoje velikodušno darivali za svog života. U potpunosti zaokupljen svojim radom, moj je otac imao malo trenutaka za slušanje glazbe ili za odlazak na koncerte, barem u ono doba kada sam živio s njim u Americi, u kasnijim godinama njegova života. Sjećam se da je tijekom ljeta 1948. godine odlazio na koncerte pod ravnanjem dirigenta Sergeja Kossevitskog u Tanglewood, u saveznoj državi Massachusetts. S divljenjem je govorio o Beethovenovoj glazbi, ali i o drugim njemačkim i ruskim skladateljima iz prošlosti. Iako je oblikovao velik broj skulptura žena i anđela s glazbenim instrumentima, otac je malo kad govorio o glazbi. Neke njegove ženske figure sviraju violinu, harfu ili flautu. Ova Djevojka s violončelom jedinstvena je unutar njegovih brojnih izvedaba ženskih figura koje muziciraju. Moja supruga i ja oduševljeni smo što je Djevojka s violončelom sada dio muzejskog fundusa Galerije Meštrović u Splitu’, rekao je dr. Mate Meštrović.

Ivan Raos

Tagged: , , , , , , , , , ,