Metković: Women’s Days by ModniALMAnah

Miris mandarina, neodoljive nijanse Neretve, gostoljubivost domaćina, moć prirode, prekrasno društvo, delicije na tanjurima i opojna južnjačka vina u čašama samo su neki elementi koji su obilježili  jedinstven ženski vikend Women’s days by modniALMAnah održan s bazom u Metkoviću.U doba korone, ovaj je projekt, osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko, nudeći brojnim ženama mogućnost da se resetiraju tijekom vikenda na prekrasnim lokacijama Lijepe naše, istražujući prirodu, uživajući u povijesti, ali i u svemu onome što žene vole – modi, ljepoti, gastronomiji, radionicama zdravog života…

Ženski vikend, 16. po redu Women’s days by modniALMAnah započeo je na jugu Hrvatske, u Metkoviću koji sa svojom užom i širom okolicom nudi pregršt zanimljivih kulturnih, prirodnih, gastronomskih i drugih sadržaja. U Metkoviću se na nevjerojatan način isprepliće krajobraz, specijaliteti od riba i žaba ulovljeni u Neretvi, ali i bogatstvo voća i povrća koji u izobilju rastu na ovom podneblju. Upravo prvo proljetno voće, neretvanske jagode, poslužio je u Villi Neretvi domaćin Pavo Jerković, poznat kao začetnik turizma na Neretvi i prvi u organizatorskom odboru kultnog Maratona lađa. Kako bi se što bolje osjetilo bilo ovog kraja, okupljena ženska ekipa krenula je lađama po Neretvi.‘Što to ovako divno miriši svuda oko nas?’, pitale se brojne žene, a ljubazni domaćin Pavo pokazao je na voćnjake sa stablima mandarina između rukavaca. Bijeli cvjetovi koji su polako prelazili u plod u mirisnu su kulisu zavili cijelu deltu rijeke Neretve, pa čak i prvu stanicu, okućnicu Neretvanske kuće, u kojoj je poslužen težački tanjur s autohtonim proizvodima tog kraja. Na terasi ove lokacije Na sredini rijeke stilistica Alma Premerl Zoko održala je i prvu radionicu s modnom tematikom – kako odabrati idealan ljetni šešir.

‘Sunce je sve jače, što smo mogle osjetiti na svojoj koži dok smo bile u lađi, pa je vrijeme za idealan šešir. Razmišljate li o univerzalnom šeširu koji pristaje svim oblicima glave fokusirajte se na fedora šešir manjeg oboda. Kako bi lice bilo uže, neka šešir na gornjem dijelu ima brazdu, a na spoju oboda i kape trakicu’, dala je savjet stilistica Alma.Razgovor o suncu, njegovim učincima na zdravlje, ali i opasnostima ako pretjeramo, nastavljen je u jednoj od tipičnih neretvanskih lađa koja je postala Hada Labo beauty korner. U fokusu su bili proizvodi za sunčanje, sa zaštitnim faktorima 30 i 50, ali i način na koji se svaki treba nanijeti na kožu. No, na ovom putovanju žene su naučile još mnogo toga.

Aromaterapija je odličan način za držanje tijela u ravnoteži. Na radionici s Aromarom, koju je vodila osnivačica brenda Mara Doljak, svaka je žena napravila  tri korisna proizvoda za dugo toplo ljeto – kapi za nos, ulje protiv strija i ulje za kožu koja je izgorjela na suncu. Isto tako, isprobale su moć crnog kima i noćurka, koji u kombinaciji djeluju na zdravlje žena – reguliraju sve funkcije u tijelu i odličan su spoj tijekom peri i menopauze.

U radionici oralne njege žene su se oduševile njemačkim brendom Ben&Anna koji su u fokus stavili dvije prirodne i ekološki prihvatljive paste za zube i ‘tabletice’ za žvakanje koje lako postaju pasta za brzo pranje zuba. Na make up radionici, vizažistica Meri Popović otkrila je kojih je to šest noviteta iz Max Factor ljetne kolekcije koji su must have u svakoj kozmetičkoj torbici, ali i naučile žene super trik – u borbi protiv tamnih podočnjaka koristite malo crvenog ruža za usne kojeg lagano nanesite na tamne krugove, a potom stavite korektor.

Stalni suputnik bio je probiotik Proimmun koji je crijeva držao u balansu čak i nakon žaba i jegulja na tanjuru. Hit je Mucozink kompleks vitamina i minerala, koji budi tijelo i jača crijeva, ali i probiotik MyBiotik®PUR, koji djeluje na sve izazove vanjskog svijeta (hrana, pića, promjena okoline) pomažući da crijeva pravilno rade i na putovanjima.

Sve radionice bile su isprepletene prekrasnim izletima na ušće Neretve, a u posjetu Prirodoslovnog muzeja izletnice je dočekala ravnateljica Ivana Baće, koja ih je oduševila predanošću svome poslu. Interaktivnost postava na zabavan je način ispričao priču o čak 360 vrsta ptica koje žive na ovom području, životinjama kojima je Neretva dom, ali i načinu suživota čovjeka i prirode kroz povijest.

Da još jedan muzej može oduzeti dah, osjetile su na ulasku u Arheološki muzej Narona u selu Vid u kojem ih je dočekala Ana Taslak, pričajući priču o Metkovića kao dijelu Dalmacije naseljenom  od najstarijih vremena (stara Narona je bila drugi po veličini i važnosti rimski grad na istočnoj obali Jadrana, a koji datira od kraja 3. st. pr. Kr. do 15. st. po. Kr. ) Arheološki muzej Narona je prvi in situ muzej u Hrvatskoj (izgrađen na mjestu nalazišta) u čijem je postavu impresivni forum sa savršeno očuvanim skupinama skulptura koje predstavljaju julijevsko-klaudijevsku carsku dinastiju.

Na ovom putovanju ispreplitali su se priroda, povijest, sadašnjost, brojne ženske teme ali i gastronomija ovog kraja. Sve što je bilo posluženo na tanjurima pripremio je kuhar Cristian Franko Jerković. Tijekom vikenda moglo se kušati sve što se jede u Metkoviću i okolici – žabe, jegulje, rižota, sirevi… Službeno piće eventa bila su izvrsna vina iz vinarije Terra Madre – Rose i Plavac mali premium, a za aperitiv je poslužen Scharf, nova zvijezda iz obitelji Jägermeister, poseban po  mješavini 56 vrsta bilja, cvijeća, korijena i plodova te pikantnom okusu koje može zahvaliti intenzivnim notama đumbira.

Želite li na ženski vikend sa svojim prijateljicama, Alma i njezin team najavljuju nove datume. Prvi vikend u lipnju (3.-5.6.) rezerviran je za Liku, a drugi vikend u srpnju (8.-10.07.) za Karlovac. Sve detalje o putovanjima možete saznati OVDJE.

P. R. / Foto: Nikola Zoko


Ženski vikend u Delnicama
Tagged: , , , , , ,