Midhat Ajanović: Nedeljko Dragić – Čovjek i linija (monografija)

U srijedu 4. lipnja u 13 sati u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, bit će predstavljena monografija ‘Nedeljko Dragić – Čovjek i linija’, autora Midhata Ajanovića.
Nedeljko Dragić – Čovjek i linijaNa predstavljanju će, uz Dragića i Ajanovića, govoriti Diana Nenadić, Nenad Polimac i Željko Serdarević.

Nedeljko Dragić je karikaturist, crtač i ilustrator, scenarist, redatelj i animator. Prvu karikaturu objavio je 1953. u Vjesniku, a od 1960. radi na crtanom filmu, najprije kao crtač, a od 1964. i kao samostalni autor-scenarist, animator i režiser. Osim karikaturom i crtanim filmom, bavi se ilustriranjem knjiga, dizajnom plakata, a radio je i kazališne scenografije. Realizirao je i nekoliko stotina reklamnih filmova te crtežima ilustrirao desetke knjiga. Za rad na karikaturi, plakatu, ilustracijama i filmu dobio je više od pedeset domaćih i stranih nagrada, a godine 1972. nominiran je za Oscara u kategoriji kratkometražnog animiranog filma – za ‘Tup-tup’. Od 1973. član je Američke filmske akademije (AMPAS).

Midhat AjanovićOvo je prva monografija o Dragićevim djelima, bogato ilustrirana tek djelićem njegova crtačkog imaginarija. Autor monografije Midhat Ajanović (sarajevski crtač. karikaturist i animator sa švedskom adresom) u knjizi približava Dragićev osebujan kreativni proces koji je rezultirao desetinama tisuća izvanrednih crteža, domišljatih ilustracija i podbadačkih karikatura te manjim brojem iznimnih animiranih filmova kojima je upravo njegova animacijska majstorija dala novi život: od debitantske ‘Elegije’ iz 1965. preko filmova ‘Krotitelj divljih konja’ (1967.), ‘Možda Diogen’ (1967.), ‘Idu dani’ (1970.), ‘Tup-tup’ (1972.) i ‘Dnevnika’ (1974.) do autobiografskih ‘Slika iz sjećanja’ (1989.) i povratničkog ‘Rudijeva leksikona’ (2009.).

Monografiju je izdao Hrvatski filmski savez (448 stranica, tvrdi uvez), a izdavanje je sufinancirano sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Predstavljanje se odvija u sklopu 24. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,