Mile Kekin: Solo album Kuća bez krova

Dvije godine intenzivnog rada Mile Kekina, rezultiralo je albumom na kojem se nalazi 10 pomno biranih i vrhunski odsviranih pjesama. Autorski i dijelom autobiografski album nastao je pod palicom jednog od najboljih domaćih producenata Denisa Mujadžića Denykena.Već je prvi singl ‘Reno 4’ dao naslutiti da će se ovaj album žanrovski uvelike razlikovati od materijala koji Mile Kekin inače izvodi na rock koncertima svog matičnog benda Hladno pivo. Pjesma ‘Reno 4’ nekoliko je mjeseci bila na tronu kao najslušaniji singl u Hrvatskoj, a struka joj je dala priznanje nominiravši je prošle godine za Glazbenu nagradu Porin i to u najatraktivnijoj kategoriji – onoj za pjesmu godine!

Uslijedio je ‘Atlas’, zatim ‘Takav par’, čiji će spot biti predstavljen u ponedjeljak, 22. listopada, ali najveću pažnju dobila je suradnja s Bajagom u pjesmi ‘Atlantida’ za koju Mile kaže da je to pjesma o ‘nama iz plemena Azri’.

Još je i prije službenog izlaska albuma pokazan ogroman interes za isti, a prve recenzije dokazuju da se radi o vrlo kvalitetnom materijalu, za koji vjerujemo da će ove godine ozbiljno konkurirati za album godine. Tako je Dubravko Jagatić za tjednik Nacional, naglasio da se: ‘Kekin kroz ovih 10 pjesama poklonio svom velikom glazbenom heroju Bruceu Springsteenu. Prekrasni proživljeni momenti i slike izašli su iz njega i to se desilo na najbolji mogući način’.

Aleksandar Dragaš je, pak, za Jutarnji list, albumu ‘Kuća bez krova’ dao veliku ocjenu od 4 i pol zvjezdice, a opisao ga je kao: ‘Metaforično kantautorsko rock djelo o ljubavi i braku, djeci i djetinjstvu, odrastanju i starenju, cesti i putovanju, domovini i tuđini, iskanju sreće i trpljenju životnih nedaća u urušenoj zemlji koja sve više nalikuje kući bez krova. Mile je s vrsnim glazbenicima u mekoj i širokoj, toploj i organskoj produkciji aranžmanski potkovanog Denykena, ozvučio srednjostrujaškim rock’n’rollom, posutog zrncima folk, country, gospel, soul i blues prašine’.

Hrvoje Horvat (Večernji list) je za album rekao: ‘Kekinova Kuća bez krova‘ je krovni domaći album godine koji je dometima i značajem usporediv samo s Putom u plus Ede Maajke. Kuća bez krova puni domaću glazbu sadržajem kakav već dugo nije dobila na tim ozbiljnim razinama. Izvrsne pjesme i tekstovi u Denykenovoj produkciji složeni su poput bisera koji usprkos ozbiljnim temama lako ulaze u uho i šire Miletovo evanđelje.’

Svoj novi solo album najbolje je opisao sam Mile Kekin: ‘Album Kuća bez krova zamišljen je kao svirani film s deset scena i jednim glavnim likom koji dosta sliči na mene. Soundtrack filma je smireniji nego što su to ljudi navikli od mene. Na njemu nema psovki, glasnih gitara i rockerskog garda. Počinje naslovnom Kućom bez krova u kojoj upoznajete glavnog lika, a završava muškim duetom Atlantida, u kojem tragam za izgubljenim članovima svog plemena. Jednog sam i našao – na pjesmi gostuje Bajaga, koji kaže da je u njoj osjetio nešto dobronamjerno, primjereno i pozitivno, a želja mi je da takve emocije stignu i do publike.’

M. R. / Foto: Marta Stupin


Tagged: , , , , , , , , ,