Milko Valent: Roman na 1408 stranica

Cijeli se život avangardni književnik Milko Valent pripremao za ‘Umjetne suze’, egzistencijalnu dijagnozu procesa raspadanja društva u ‘epohi banalnosti’.
Milko-Valent-Umjetne-suzeVrlo je zahtjevno bilo u nepunih sat vremena predstaviti roman epohe, zbirku desetogodišnje kreativne strasti Milka Valenta. Na promociji održanoj na Valent(in)ovo u Profil Mozaik Megastoreu u Zagrebu učinili su to kritičar Damir Radić, književnik Edo Popović i dvostruki slavljenik – sam autor, uz prigodnu akustičnu pratnju dua Jazz natašte (Ana Lovrenčić i Davor Doležal).

Roman o hrvatskoj i europskoj svakodnevnoj kaotičnoj zbilji Umjetne suze prostire se na 1408 stranica i to ga stavlja uz bok dvama najdužim proznim djelima hrvatske književnosti (‘Gordana’ Marije Jurić Zagorke i ‘Zastave’ Miroslava Krleže). Oba spomenuta bila su izdana u više nastavaka (Gordana u 12 svezaka, a Zastave u nastavcima u književnome časopisu Forum te kasnije u 5 knjiga), dok je Valentov roman Profil Knjiga premijerno objavila u jednome tomu (cijena 299 kuna).

Pisao ga je cijelo jedno desetljeće. ‘Teško je govoriti o iskustvu pisanja ovolike knjige. Ovakva avantura zahtijeva cijelog čovjeka, zahtijeva strast za pisanjem’, poručio je. ‘Poludio bih da sam cijelo vrijeme radio samo na njemu, istodobno sam se morao odmicati i raditi na drugim djelima. Objavio sam ih četiri u međuvremenu’.

O kapitalnom je Valentovu romanu na promociji govorio kritičar Damir Radić. On tvrdi: ‘riječ je o romanu koji zahtijeva koncentrirano čitanje. Valent obrađuje niz bitnih tema i motiva od kojih je najvažnija epoha banalnosti. No, to djelo samo po sebi nije banalno jer ima kritički i ironijski odmak. Roman je prepun intertekstualnosti, implicitnog citiranja i pozivanja na razne klasike. U njemu nema za Valenta karakterističnih seksualno eksplicitnih scena, mada on ima seksualnu, erotsku razinu, kao i sofisticiranog humora’.

Književnik Edo Popović napomenuo je da je riječ o slojevitom djelu nedovoljno cijenjenog velikog pisca, ‘protkanom razornim uvidom u središte otuđenih ljudskih života koji su nespokojni, kaotični, nepredvidljivi, ali i mnogoznačni. To je velik roman ne samo po svojem opsegu, on je sve samo ne rutina u piščevom opusu ili kulturi jednog naroda. Tu je knjigu trebalo moći napisati’, kazao je Popović.

Profil / Foto: Siniša Kanižaj

Pročitajte: Umjetne suze Milka Valenta

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,