Miro Gavran: Nagrada Mato Lovrak

Roman Mire Gavrana ‘Ljeto za pamćenje‘ osvojio je cijenjenu Nagradu Mato Lovrak za najbolji dječji roman u 2015. godini u Hrvatskoj.

Miro Gavran - nagrada Mato LovrakSvečana dodjela održana je u Velikom Grđevcu kod Grubišnog Polja, rodnom mjestu Mate Lovraka. Budući da je Miro tih dana bio u Varšavi na Međunarodnom sajmu knjiga, nagradu je preuzela njegova supruga Mladena Gavran. Izdavač nagrađenog romana je Mozaik knjiga, urednik je Zoran Maljković, a ilustrator Niko Barun.

Prije 22 godine Miro Gavran je istu nagradu dobio i za roman ‘Sretni dani’ koji se već desetak godina nalazi u izbornoj lektiri za peti razred osnovne škole.

‘Ljeto za pamćenje’ je duhovita i topla priča o jednom neobičnom djedu i njegovu unuku – djed je već dvadesetak godina udovac i iznenada se zaljubi u svoju školsku prijateljicu iz srednje škola koja je četiri desetljeća proživjela u Australiji, a njegov dvanaestogodišnji unuk se zaljubi u njezinu unuku i svoju vršnjakinju tako da imamo dvostruku ljubavnu priču u ovome romanu, koji se doista može smatrati romanom za sve generacije. Radnja se zbiva u Zagrebu, Malom Lošinju, Zadru i Varaždinu.

M. K.


Miro Gavran
Miro Gavran nominiran za Andersenovu nagradu


Miro Gavran-knjige
Miro Gavran: Rijetkost u hrvatskom izdavaštvu


Tagged: , , , , , , , , ,