Mistične noći Crne kraljice na Sljemenu

Zavirite u svijet mističnosti i zamislite kako je izgledalo doba u kojem je živjela Barbara Celjska, koju su zvali Crnom kraljicom.Kulturno-turistička manifestacija Mistične noći Crne kraljice održat će se od 4. do 7. srpnja kod tornja na Sljemenu, i to drugu godinu zaredom. Manifestaciju organizira Udruga Gea za kreativnost, a partneri su Turistička zajednica Grada Zagreba i Park prirode Medvednica.

Tema ovogodišnje manifestacije je zdravlje i ljepota. Kroz razne scenske prikaze pokušat će se doživjeti srednji vijek, a pričom o Crnoj kraljici, koja je bila alkemičarka, prikazat će se alkemija u promjeni svijesti i zdravlja čovjeka na način kako je to bilo u ondašnje doba.

Središte priče su medvedničke coprnice koje se prikazuje kao žene koje su bile napredne u to doba i time dobivale epitet vještice. Priča se naslanja na legendu o mitskim bićima Medvednice, a kroz četiri dana trajanja manifestacije održat će se raznovrstan program. Manifestacija započinje u četvrtak, 4. srpnja u 20 sati meditacijama i pripremama za sljedeće dane. Prvi dan održava se pod nazivom Prikupljanje čarobnih moći. Iskoračite iz fizičkog svijeta i uđite u kvantno polje neograničenih mogućnosti.

U petak, 5. srpnja, nakon 16 sati, održat će se ‘sijelo coprnica’ pod nazivom ‘Iskazivanje čudesnih moći’. Naime, prema legendi coprnice su se sakupljale na Medvednici gdje su radile razne nestašluke. Subota, 6. srpnja posvećena je vatri kao važnom čimbeniku u transformaciji svijesti. To je ujedno i središnji dio manifestacije koji će se održati pod nazivom Vatra i vitezovi, jer će toga dana Sljeme zaposjesti Zelinski vitezovi sa svojim taborom i malim vatrenim spektaklom u večernjim satima. Kako bi se zaštitili od udaraca tijekom bitke, vitezovi su nosili oklope. U početku su to bili panciri sastavljeni od mnogo malih međusobno povezanih metalnih prstenova. Jedna pancirna košulja težila je i do 15 kg. Najvažnije oružje koje su vitezovi nosili bio je mač koji je kroz vrijeme mijenjao svoj oblik. Osim mača vitezovi su u borbi koristili sjekire, koplje, bodeže, lukove… Posjetitelji će, uz pomoć vitezova, upoznati načine borbe iz srednjeg vijeka kao i primjenu raznih vrsta oružja. Vitezovi će, kao u davno doba, svoje sposobnosti borbe predstaviti svim posjetiteljima uz izložbu srednjovjekovnog oružja.

Mistika na Sljemenu održat će se u nedjelju, 7. srpnja. Naime, mistika zvijezda još je od davnina zanimala znanstvenike, ali i ostale ljude. Na Mističnoj noći zvijezda i mjeseca, posjetitelji će se moći upoznati s moći i utjecajem zvijezda i mjeseca na život. Posjetitelji će moći gledati mjesec i zvijezde kroz teleskope koje postavlja tvrtka AD Beskraj.

Manifestacija Mistične noći Crne kraljice obiluje raznim edukativnim radionicama za djecu i odrasle, a moći će se kupiti i proizvodi vezani uz temu događaja. Program i sve radionice su besplatne za posjetitelje.

I. P.

Tagged: , , , , , ,