Mladi hrvatski kuhari na natjecanju Bocuse d’Or

Maturanti Matija Jagić, Marin Dvorničić i Tina Đerek, tri najbolja mlada kuhara projekta Metro Junior Top Chef, upoznali su međunarodnu dimenziju svoje profesije na kulinarskom natjecanju Bocuse d’Or u Budimpešti.Marin Dvorničić, Mario Mihelj, Tina Đerek, Matija Jagić i Ante UdovičićNakon što su odmjerili snage s 10 mladih kuhara u projektu Metro Junior Top Chef, uz vodstvo mentora Ante Udovičića i Maria Mihelja, saznali su kako izgleda kada se 20 najboljih europskih kuharskih reprezentacija bori za sudjelovanje na kulinarskim Olimpijskim igrama koje se održavaju svake dvije godine u Lyonu.

‘Sudjelovanje u Metro Junior Top Chefu bilo je stresno – kuhali smo za  vrhunske hrvatske chefove i morali smo pobijediti dvanaest drugih kuhara. Na Bocuse d’Oru sam vidio kako izgleda pripremati vrhunska jela pred stručnjacima, novinarima i tisućama navijača i tek sam sada shvatio što je pravi pritisak’, izjavio je Matija Jagić, najbolji mladi kuhar projekta Metro Junior Top Chef, koji će, zahvaljujući pobjedi u projektu, nakon ljetnih praznika nastaviti edukaciju na kulinarskom institutu Kul IN u Sisku.

Bocuse d'Or-Marin DvorinčićNa Bocuse d’Oru reprezentacije 20 europskih zemalja imale su zadatak pripremiti mesno jelo od jelena i riblje jelo od jesetre i kavijara jesetre koje je za natjecanje osigurao glavni partner natjecanja, Metro Cash & Carry. Čak 24 člana žirija bila su zadužena za ocjenjivanje pripremljenih jela. Na temelju prezentacije, tehničke vještine, kulinarske sofistikacije, kreativnosti i vizualnog dojma jela zlatnu medalju i titulu najboljeg kuhara u Europi zaslužio je Tamas Szell, predstavnik Mađarske. Srebro je pripalo Norveškoj pod vodstvom Christophera Williama Davidsena, a bronca Švedskoj i njihovu predstavniku Alexanderu Sjögrenu. Ukupno 11 europskih zemalja sudjelovat će u finalu Bocuse d’Ora u Lyonu 2017., gdje će odmjeriti snage s pobjednicima Bocuse d’Or Asia i Copa Azteca Latin American.

N. L.


Metro-Nela Bučević, Nenad Kukurin, Ante Udovičić i Mario Mihelj
Vrhunski stručnjaci educiraju mlade kuhare

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,