Mladi Karl Marx otvara filmski dio 10. Subversive Festivala

U nedjelju, 7. svibnja (20 sati) u zagrebačkom kinu Europa otvara se filmski dio programa 10. Subversive Festivala. Pod tematskim nazivom ‘Deset godina slobodnog filma’ filmski će dio programa trajati do 14. svibnja i održavati se u kinima Europa i KIC, a prikazat će preko 50 naslova, među kojima će najbolji dobiti nagradu Wild Dreamer za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova.Subversive Film Festival otvara igrani film ‘Mladi Karl Marx’ (La jeune Karl Marx) haićanskog aktivista i bivšeg ministra kulture Raoula Pecka o ranim Marxovim danima i rađanju Komunističke lige.

Od filmova u natjecateljskom programu valja izdvojiti dokumentarni film ‘Politika, priručnik za upotrebu’ (Política, manual de instrucciones) redatelja Fernanda Leóna de Aranoe koji ulazi u madridsku središnjicu Podemosa i kamerom proviruje iza njezinih kulisa. Više od 500 sati snimljenog materijala destilirano je u dvosatni komad koji pedantno sondira Podemosove unutarnje krize i njihove pokušaje razbijanja španjolske političke dihotomije. Tu je i ‘Štakorski film’ (Rat Film) baltimorskog pankera Thea Anthonyja, etnografska studija o institucionalnom rasizmu koja promatra povijest jednog grada kroz njegov odnos prema štakorima koji su ga okupirali. U psihološkom trileru ‘Stilistica’ (Personal Shopper) jednog od najcjenjenijih suvremenih francuskih sineasta Oliviera Assayasa, njegova nova muza Kristen Stewart uhvaćena je u bizarnoj (spiritističkoj) seansi s misterioznim entitetom koji je proganja.

Tu su i tri filma koji se bave migracijama, izbjeglištvom i kulturalnim dilemama. U ‘Velikom zidu’ (The Great Wall), mladog irskog redatelja Tadhga O’Sullivana, Kafkina alegorijska priča ‘Na izgradnji kineskog zida’ dobiva posve novo značenje u diskursu tvrđave Europe. U ‘Evanđelju’ (Vangelo) veliki kazališni glumac i sineast Pippo Delbono ulazi u prihvatilište za izbjeglice u Astiju. U ‘Bezness As Usual’ Nizozemac Alex Pitstra progovara o vlastitoj krizi identiteta kroz priču o svojoj majci koja se tijekom ljetovanja u Tunisu upustila u prolaznu seksualnu avanturu s lokalnim galebom. Jubilarno 10. izdanje Subversive Film Festivala donosi i sumanutu postkolonijalnu satiru Antonina Peretjatka ‘Zakon džungle’ (La loi de la jungle), te potresni dokumentarac ‘Lov na duhove’ (Istiyad Ashbah) Palestinca Raeda Andonija.

Osim natjecateljskog, i ove godine posjetitelje čeka bogat popratni program. Ovogodišnji Hommage posvećen je argentinskom dokumentarnom filmašu i političkom aktivistu Raymundu Gleyzeru, a u suradnji s Goethe-Institutom posebni program posvećen je i retrospektivi njemačkog filma iz Adenauerove ere, nazvanoj ‘Voljeni i odbačeni’, a koja pokriva razdoblje od 1949. do 1963. godine. Riječ je o filmovima koje je elitistička kritika osporavala i odbacivala, no ispod njihove površine kuhaju itekako moćne subverzije. Program posvećen jednom od najozloglašenijih i najmanje istraženih perioda njemačke kinematografije ekskluzivno je prikazan u sklopu prošlogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu. U goste dolazi filmolog Louis Armand, koji će predstaviti ‘Videologiju’, prvi i drugi svezak svoje trodijelne kritike ideologije realizma.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , ,