Mladi kineski košarkaši na usavršavanju u Hrvatskoj

Kina i Hrvatska započele su jedinstvenu sportsku suradnju, koja je predstavljena KC Dražen Petrović (dvorana Cibona) u Zagrebu pred velikim brojem kineskih i hrvatskih studenata, sportaša i dužnosnika.Tako je nastavljen kineski program dovođenja mladih sportaša i trenera u našu zemlju kako bi usvojili znanja i usavršili sportske vještine. Preko stotinu mladih Kineza različitih uzrasta trenutačno boravi u Hrvatskoj, gdje će provesti neko vrijeme trenirajući u klubovima i učeći od domaćih stručnjaka što je sve potrebno za ostvarivanje vrhunskih rezultata.

Potpredsjednica Državnog vijeća Kine, Sun Chunlan, uz predsjednika najvećeg kineskog sveučilišta, Beijing Sport University, prof. dr. Cao Weidong i predstavnice Ureda za međunarodnu razmjenu i suradnju BSU-a Wu Jun nazočila je ovom povijesnom događaju za dva sportska svijeta.

‘U sklopu sportske suradnje koju danas predstavljamo odvijat će se razmjene sportaša, trenera, profesora i sportskog znanja. Mnogi profesori zagrebačkog Kineziološkog fakulteta već su gostovali u Kini kao stručni predavači tijekom godina. Sada je ta razmjena došla do faze koja je zaista relevantna, pogotovo za razvoj kinesko-hrvatskih odnosa!’, izjavio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Kineske državne dužnosnike ugostili su predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, rektor Sveučilišta Damir Boras, prorektorica Sveučilišta Ivana Čuković Bagić, dekan Kineziološkog fakulteta Tomislav Krističević te voditelj projekta Damir Knjaz ispred Kineziološkog fakulteta.

‘Naša suradnja traje već 10 godina, i Kinezi su uvijek u tim razgovorima na akademskoj razini isticali svoje čuđenje što jedna mala zemlja ima postiže takve rezultate. Sve je to kulminiralo kada ih je potpuno šokiralo ulazak Hrvatske u finale svjetskog nogometnog prvenstva!’, izjavio je voditelj projekta Damir Knjaz te dodao: ‘Krenuli smo u projekt koji će njihovu djecu uključiti u naš sustav sporta, pogotovo uz naše trenere. Njihovi sportaši trenirat će u našim klubovima, natjecati se s našom djecom, a u Kini se nadaju da će kroz nekoliko godina biti stožerni igrači njihovih nacionalnih vrsta.’

Uz predstavljanje, odigrana je i utakmica hrvatskih i kineskih košarkaških nada. Nakon nje, uslijedilo je zajedničko fotografiranje mladih sportaša i visokih dužnosnika. Kina je globalna velesila i najmnogoljudnija zemlja na svijetu, ali na sportskom planu veliki rezultati su izostali. Hrvatska, koja nema niti 1% kineskog stanovništva, postiže zavidne uspjehe u različitim sportovima. Upravo su ti međunarodni uspjesi ponukali Kineze da u Hrvatskoj razvijaju svoje buduće sportaše. Sportska suradnja Kine i Hrvatska još je jedna velika pohvala hrvatskom sportu te najbolji pokazatelj koliko sportski uspjesi znače međunarodnom ugledu naše zemlje.

A. N. / Foto: Igor Kralj (Pixsell)


Tagged: , , , , , , , , ,