Moj duh u ZKM-u

Predstava za djecu ‘Moj duh’, autorski projekt Pascala Ramberta, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM-u) bit će premijerno izvedena u subotu, 15. veljače.Moj duhFrancuski redatelj i dramski pisac Pascal Rambert, ravnatelj prestižnog pariškog Theatrea de Gennevilliersa, prvi put je režirao predstavu u Hrvatskoj i to upravo u ZKM-u. Njegova predstava ‘Zatvaranje ljubavi‘ ostvarila je veliki uspjeh, a u Zagrebu je izvedena prije Moskve, Tokyja, Berlina, Parme i New Yorka.

Rambertova nova predstava za djecu ‘Moj duh’ vodi nas u svijet mašte koristeći likovni medij. Rambert je osmislio predstavu za dvoje studenata glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, čime se će povezati Zagrebačko kazalište mladih i ova pedagoška institucija. ‘Moj duh’, namijenjen djeci od tri do 10 godina, osebujna je predstava i u scenografskom smislu jer umjesto klasičnog gledališta i pozornice koristi šator za 30-tak gledatelja. To je interaktivna i edukativna predstava koja ima namjeru razvijati kritički duh mladih i njihovu imaginaciju. Autor njome želi pokazati da ‘mali dobri duh’ s kojim djeca razgovaraju prije snivanja može biti i njihov cjelodnevni prijatelj i zaštitnik. Naime, da bi se uspavalo, dijete izmišlja imaginarni lik s kojim može razgovarati. Dijete i njegov dobri duh vode nas u svijet mašte preko slikarstva.

‘S predstavom Moj duh želimo omogućiti djeci susret s kazalištem, pružajući im kvalitetnu predstavu koja ispunjava estetske i umjetničke kriterije predstave za odrasle. Želimo im pružiti mogućnost da razvijaju svoju maštu. Pokazati im da razgovor s malim dobrim duhom prije spavanja sadrži u sebi značajan potencijal kreativnosti. Imam im potrebu reći kako svake večeri mogu igrati tu igru i stvarati priču putujući u san. Moj duh će se izvoditi u šatoru u kojem će djeca biti zaštićena kao u majčinom trbuhu, moći će leći na tepih i slušati priču. Unutar i izvan šatora projicira će se slike iz povijesti slikarstva, a djeca će pri tome slušati i prigodnu glazbu. Moj duh će biti mali animirani muzej povijesti slikarstva’, kazao je o predstavi njezin autor i redatelj Pascal Rambert. U predstavi glume: Anđela Ramljak i Mateo Videk.

ZKM

 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,