Moja domovina, 11.000 dana poslije

Prošlo je punih 30 godina otkako je u središnjem Dnevniku HTV-a prvi put emitiran spot za pjesmu ‘Moja domovina’ koju mnogi doživljavaju svojevrsnom rezervnom hrvatskom himnom.Pjesma Rajka Dujmića i Zrinka Tutića u aranžmanu Nikše Bratoša i izvedbi oko 150 najistaknutijih pjevača tog vremena u to je vrijeme početka rata mnogima davala nadu, hrabrost i emociju koji su bili prijeko potrebni.

Upravo nas u to vrijeme vraća dokumentarni film Tonija Volarića ‘Moja domovina, 11.000 dana poslije’, sniman u studiju Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza, koji će se u srijedu 15. rujna, dakle točno na 30. obljetnicu premijere, emitirati na Prvom programu HTV-a u 20.10 sati.

Snimateljska ekipa potražila je autore, organizatore, izvođače i sve ostale sudionike najvećeg okupljanja glazbenika tog tipa u hrvatskoj povijesti. Naravno, u filmu se na primjeren način prisjećamo i svih koji više nisu među nama ili ih bar više ne možemo vidjeti. Između ostalih, početka agresije i nekoliko dana snimanja pjesme i spota u filmu prisjećaju se Josipa Lisac, Gabi Novak, Zrinko Tutić, Nikša Bratoš, Davor Gobac, Danijela Martinović, Meri Cetinić, Sanja Doležal, Zorica Kondža, Hrvoje Hegedušić, Miroslav Lilić, Aki Rahimovski, Tereza Kesovija, Branimir Dopuđa… Prvi će puta biti prikazane i fotografije sa snimanja spota, koje već desetljećima stoje u novinskim arhivima Večernjeg lista.

Na poseban je način prikazano koliko je pjesma značila ljudima koji je isključivo za ovaj film izvode na tradicijskim glazbalima. Jako puno nikad iznesenih detalja, povratak u emocije straha, neizvjesnosti, ali i hrabrosti, puno razloga zbog kojih su pjesmu punog srca prihvatili novi naraštaji koji o ratu malo znaju; sve to donosi dokumentarni film ‘Moja domovina, 11.000 dana poslije’.

Ekipu su činili još: snimateljica Andrea Kaštelan, ton majstor Viktor Grabar, majstorica šminke Sanja Krstulović i montažer Alen Horvatić. Producentica filma je Nina Bočvarov.

R. P.


Tagged: , , , , , , , ,