Moja Galateja: Fadil Vejzović u Galeriji Mala

U zagrebačkoj Galeriji Mala svečano je otvorena izložba akademskog slikara Fadila Vejzovića. Autor je izložio novi ciklus ženskih aktova pod nazivom ‘Moja Galateja’, a ovom izložbom vlasnica galerije Mirta Reiser najavila je kako počinju slaviti početak ljeta.

Tekst Tonka Maroevića iz kataloga uz Vejzovićevu izložbu pročitala je glumica Bojana Gregorić Vejzović, a jednu njegovu pjesmu na temu ‘Galateje’ pročitao je glumac Enes Vejzović.

Očigledno je da u ovoj fazi svojega djelovanja Fadil Vejzović insistira na tijelu kao motivu i movensu, ali je ništa manje vidljivo da u fakturi svojih slika i nadalje ustraje na slobodi duktusa, na živosti mrlje, na kromatskoj apartnosti. Smijemo, dakle, zaključiti kako težnja prema mimetičnosti ne proturječi slikarskoj autonomiji, kako organizacija kadra i nanošenje pigmenata zadržavaju vlastitu logiku i ritmizaciju, kako potez kista čuva neposrednost dodira s platnom, kako svaka faseta pouzdano nalazi točno mjesto u kadru.
(Tonko Maroević)

Fadil Vejzović
1943. rođen u Sarajevu.
1962./1966. studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija, čiji je dugogodišnji suradnik.
Od 1969. do danas djeluje samostalno.
1970./1975. postdiplomski studira grafiku i slikarstvo kod profesora Clemensa Fichera na Akademie der bildende Künste u Nürnbergu.
1976./1986. radi u magazinu Start kao ilustrator i grafički urednik.
1984. nagrađen je Posebnim priznanjem 19. zagrebačkog salona.
1990. Nagrada Hrvatskog bijenala grafike, Split
1993. Nagrada 17. zagrebačke izložbe grafike
2001. nagrađen plaketom Lalin na 1. međunarodnom salonu grafike Rab

M. T. / Foto: FAMA

Tagged: , , , , , , , , , , ,