Monografija galerije Arteria autora Darka Glavana

Darko Glavan-ArteriaPredstavljanje monografije galerije Arteria 1994-1999. autora Darka Glavana (1951., Rijeka – 2009.,Varaždin) održat će se u četvrtak, 27. ožujka u 18 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Nakladnik je Fortuna, na promociji će govoriti Glavanovi suradnici i prijatelji, a glazbom će je popratiti njegov prijatelj glazbenik Zoran Predin.

U knjizi je na 128 stranica predstavljen do sad neobjavljeni opširni tekst povjesničara umjetnosti Darka Glavana, koji sadržajno i dojmljivo govori o djelovanju galerije Arteria u Zagrebu (na adresi Savska 16, tijekom 1994.-1999.). Tekst je pregledno ilustriran reprodukcijama djela (šezdesetak tuzemnih i inozemnih autora), a isto toliko bilo je održanih izložbi tijekom navedenog razdoblja.

Zlatan Vrkljan, portret Darka GlavanaGaleriju Arteria osnovali su i vodili, i u njoj izlagali uglavnom hrvatski likovni umjetnici, što ju čini posebnom sve do danas, pa i nakon prestanka njezina rada. Od istaknutijih likovnjaka spomenut ćemo pojedine – Zlatan Vrkljan, Željko Lapuh, Lovro Artuković, Željko Kipke, Ivo Prančić – koji su samo dio scene koja se u galeriji tih godina tad stvarala, a Darko Glavan u svojem tekstu naziva ih ‘tvrdom jezgrom’ galerije.

Pored Glavanovog teksta, uvod potpisuje povjesničar umjetnosti Tonko Maroević, predgovor novinarka Dorotea Jendrić, a pogovor povjesničarka umjetnosti Leila Mehulić. Dizajnirali su je Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić koji su na monografiji započeli raditi s Glavanom za njegova života a dovršili je prema naputcima i radnom materijalu koji su za njim ostali. Knjigu urednički supotpisuju i članovi obitelji Glavan – njegova supruga Daniela, a njegov sin Daniel Glavan zapravo je nakladnik monografije.

Knjiga je dovršena s pomnjom i entuzijazmom, zapravo je homagge Darku Glavanu, osnivačima, voditeljima i umjetnicima koji su činili dinamično tkivo i identitet galerije Arteria. Objavljivanje monografije pomogli su Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport i Ministarstvo kulture.

Ivan Raos

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,