More dokumentaraca: Factumova online videoteka

Jedna od najznačajnijih hrvatskih produkcijskih kuća dokumentarnog filma pokrenula je novi projekt Factum Online, koji u domove gledatelja ovo ljeto donosi široku lepezu Factumovih dokumentaraca, od onih najrecentnijih do rijetko prikazivanih.Ljubitelje hrvatskog dokumentarnog filma razveselit će vijest o novom Factumovu projektu Factum Online. Projekt je to koji se razvija u nekoliko faza, a ova prva uključuje aktiviranje platforme Video na zahtjev. To znači da gledatelji imaju priliku pogledati sedamdesetak dokumentaraca Factumove produkcije iz udobnosti svoga doma.

U Factumovoj online videoteci naći će se recentni hit filmovi poput ‘Dum spiro spero’ Pere Kvesića u kojem gledatelje provodi kroz svoju svakodnevicu, pričajući o tome kako pomalo gubi snagu za život, ali i snagu da se s tim gubitkom nosi. Ipak, u pozadini ovog najnagrađivanijeg hrvatskog dokumentarnog filma 2017. godine, krije se priča o životu, a ne smrti, jer kako i sam naslov kaže – ‘Dok dišem, nadam se’. Priču o svom životu, ali iz intimne ženske perspektive donosi i film ‘Iza lica zrcala’ Katarine Zrinke Matijević. Film je to u kojem autorica tragajući za unutarnjim mirom putuje kroz surovu Liku, kraj svojih predaka, te tako dokumentarac osim što nosi priču autoričine ispovijesti, postaje i ultimativna likovna oda Lici. Među nikad aktualnijim Factumovim uradcima svakako je i ‘Generacija ’68’ Nenada Puhovskog, autorova posveta generaciji s kojom je dijelio ideale i koja ove godine obilježava pedesetu obljetnicu revolucije koja je trebala ‘biti realna i zahtijevati nemoguće’.

No, osim recentnih, u Factumovoj online videoteci kriju se i neke od pravih dokumentarnih poslastica starijih datuma, ali i dalje vrlo aktualnih tema. Tako publika sada ima priliku pogledati film Matije Vukušića ‘Djeca tranzicije’, priču o odrastanju i djetinjstvu koje nije samo lijepo, zabavno i bezbrižno, već se u njemu reflektira cijeli presjek društva koje se bori s definiranjem pravih vrijednosti. Vukušićev film govori o okruženju koje zajednički stvaramo za budućnost, a priču o okruženju i događajima iz prošlosti čije se posljedice osjećaju i danas, donosi film ‘Goli’ autorice Tihe K. Gudac. U njemu redateljica istražuje što se uistinu dogodilo njezinu djedu, političkom zatvoreniku na Golom otoku te kako je to utjecalo na odnose unutar obitelji. Ovaj angažiran i potresan film dobio je nagradu Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 2014. godine na Sarajevo Film Festivalu.

U moru novijih i starijih filmova, mnogi će se htjeti prisjetiti, a neki i tek otkriti niz Factumovih uspješnica poput dirljivog i hrabrog dokumentarca ‘Sve o Evi’, ili pak sad već kultnih filmova ‘Dečko kojem se žurilo’ i ‘Ratni reporter’, jedinih dokumentaraca koji su ikad dobili državnu nagradu Vladimira Nazora. Svi ovi filmovi sada su nadohvat ruke i onima koji ih nisu imali mogućnosti pratiti u kinima i na festivalima.

Factumova online videoteka samo je prva faza projekta Factum Online. U sljedećoj, filmofili će imati mogućnost komentiranja filmova te komuniciranja s ostatkom Factumove online zajednice, ali i s filmskim ekipama. Prilika za ovo stiže već u rujnu kada će prvi gost DokuChata biti scenarist i redatelj ‘iOtoka’, Miha Čelar koji će predstaviti svoj novi dokumentarni film ‘iOtok’ i interaktivnu seriju istoimenog naslova.

O. M.


Tagged: , , , , , , , , , ,