Most na kraju svijeta spaja Rusiju i Ameriku

Dugometražni igrani film ‘Most na kraju svijeta’ redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju međunarodnog filmskog festivala Worldfest koji će se održati od 10. do 19. travnja u američkom gradu Houstonu. Na 48. izdanje Worldfesta pristiglo je preko 500 dugometražnih filmova od kojih je u selekciju od 51 odabranih uvršten i ovaj film, čija je projekcija u ponedjeljak 13. travnja.
Most na kraju svijeta
Worldfest u Houstonu slovi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma. Mnogi danas poznati redatelji upravo su tu dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove, kao npr. Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, Braća Coen, Brian De Palma…

Također, film ‘Most na kraju svijeta’ uvršten je u selekciju Međunarodnog festivala detektivskog filma (Detective FEST) koji će se održati od 15. do 19. travnja u Moskvi. U okviru žanrovske nominacije, nominiran je u kategoriji dugometražnog filma s detektivskim i temama o provedbi zakona, a glavni glumac Aleksandar Bogdanović nominiran je u kategoriji ‘Heroj’ – karizmatična izvedba pozitivnog karaktera.

Ovaj napeti triler prepun emocija nastao je prema scenariju književnika Josipa Mlakića, a vraća nas u atmosferu kasnih 1990-tih. Sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Posebnom državnom uredbom, u srpske kuće trebaju se početi vraćati njihovi vlasnici, a Hrvate koji žive u njima čeka neizvjesnost. U toj jezivoj atmosferi, dogodi se misteriozni nestanak starca, pa policajac Filip (Aleksandar Bogdanović), i sam nastanjen u srpskoj kući, kreće u predanu istragu tijekom koje se suočava s vlastitim demonima prošlosti, a sve se vrti oko potrage za ‘mostom na kraju svijeta’ koji bi nas sve trebao spajati, a ne razdvajati.

Prije svoje kinodistribucije i međunarodne premijere na festivalu A kategorije u Montrealu, film ‘Most na kraju svijeta’ prikazan je prvi put na lanjskom Pulskom filmskom festivalu, gdje je ispraćen pohvalama i publike i struke, a ponajviše golem glumački ansambl koji okuplja oko trideset glumaca iz Hrvatske, BiH i Srbije,  koje predvode Aleksandar Bogdanović, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Đorđe Kukuljica, Nikša Kušelj, Jelena Perčin, Slaven Knezović, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Sanja Radišić, Anita Schmidt, Miralem Zubčević, Draško Zidar, Jelena Jokić, Areta Ćurković, Jasmin Telalović…

Za film čiji je itinerar uključivao petnaestak različitih gradova i lokacija, angažirana je i golema ekipa. Direktor fotografije je Branko Cahun, za scenografiju je zaslužan Zvonko Sarić, kostime Felicita Glavaš, dok su maske povjerene Bianki Žugelj. Produkciju potpisuje Irena Škorić i Artizana film. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Srbije i Fonda za kinematografiju BiH.

Film je nastao u koprodukciji Hrvatske (Artizana film), HRT-a, Bosne i Hercegovine (Heft produkcija), Francuske (Dari films) i Srbije (Kinematografska kuća).

I. S.


Pročitajte još: Branko Ištvančić: Most na kraju svijeta , Most na kraju svijeta u kinima


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,