Motovun Film Festival: Bijeg od stvarnosti

U ozbiljnim vremenima svakako je potreban predah od teške svakodnevice, a to i ove godine nudi Motovun Film Festival. Na petodnevno putovanje kroz više od stotinu ostvarenja festival kreće 26. srpnja automobilom kaotične obitelji iz filma ‘Put pod noge’, prvijenca Panaha Panahija, sina poznatog iranskog redatelja Jafara Panahija. Nagrađen na brojnim prestižnim festivalima, ovaj vedri uradak mnoge će podsjetiti na omiljenu ‘Little Miss Sunshine’. To će biti samo uvod u jedno od dosad atraktivnijih motovunskih izdanja, najavljeno je na predstavljanju programa u zagrebačkom KIC-u, kojem su nazočili i autori hrvatskih filmova u programu.

Doista ne pamtimo kada smo imali glavni program s toliko nagrađenih naslova. Uz to, trebaju nam ogromna platna, jer su naši ekrani svakim danom sve manji, treba nam i da imamo s kime razgovarati o onome što smo gledali, jer filmovi su rađeni da ih gledamo zajedno. Treba nam zabava do svitanja i bezbrižna ljetna filmska avantura. Potražite savjet svog liječnika ili ljekarnika, u ovakvoj godini, on bi vam sasvim sigurno prepisao Motovun, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

Kao i svake godine, motovunska selektorska ekipa nastoji predstaviti program relevantnih zanimljivosti u svjetskom filmu. U njemu ima filmova nagrađenih u Karlovim Varima, Locarnu, Berlinu, na Sundanceu te s netom završenog Cannesa. Tu su filmovi iz geografski različitih prostora od Ukrajine do Irana te od Egipta do Islanda, ali i dva hrvatska noviteta – ‘Nosila je rubac črleni’, ruralni retro-mjuzikl Gorana Dukića te ‘Glava velika ribe’, sociopolitička urbana drama Arsena Oremovića.

Na meniju je i švedski stol odličnih filmova iz Švedske, ovogodišnje zemlje – partnera. U suradnji s prijateljima iz Veleposlanstva Švedske, Švedskog filmskog instituta i partnerskog festivala Uppsala ISFF, bit će prikazano čak 25 filmova. Među njima su i djela majstora poput Ingmara Bergmana, Lukasa Moodyssona i Roya Anderssona, kao i prošlogodišnje motovunske pobjednice Ninje Thyberg.

‘Najbolje iz Švedske predstavljamo kroz četiri programske selekcije koji uključuju Filmove promjene posvećene pionirskim djelima švedskog filma koji su nadišli granice svoje zemlje i vremena, Mladi i neposlušni o pobunjenoj mladosti, selekcija najboljih kratkiša u programu Pick ‘n’ mix – i na kraju Švedska à la carte. Posebna preporuka je švedsko remek-djelo, nijemi film koji ove godine slavi 100. godišnjicu, Vještice: Povijest magije kroz stoljeća redatelja Benjamina Christensena uz posebnu poslasticu – glazbenu pratnju sjajnih Alena i Nenada Sinkauza’, ističe selektorica ovog dijela programa Inja Korać.

U Motovun se nakon dvadeset godina vraća kultni srpski redatelj Goran Marković, ovoga puta kao počasni gost i dobitnik nagrade Maverick Motovuna. Nagrada Pedeset godina ide, pak, u ruke Ranku Mitiću, zacijelo rekorderu domaće kinematografije, jer ni nakon 55 godina neprekidne karijere ovaj asistent kamere nije se umorio snimati filmove.

Omiljeni motovunski program kratkih filmova odabran je ove godine na temelju čak 728 prijavljenih radova, a donosi pregled intrigantnih, dinamičnih, duhovitih i važnih filmova. ‘Važni su jer na svjež i inovativan način osvještavaju perspektive, priče i ljude koji su često nevidljivi. Neki od filmova prikazani su na najznačajnijim festivalima svijeta poput Cannesa, Berlinalea, Locarna, Venecije i Clermont-Ferranda, dok će nekima ovo biti prvi susret s publikom, odnosno svjetska premijera’, naglasila je selektorica kratkometražnog programa Inja Korać.

Pobjednik, odnosno najbolji europski film, i ove godine ulazi u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu, dok se za nagradu Corto Montonese, tj. najbolji hrvatski film u programu, natječu četiri filma – ‘Snjeguljica’ Lane Barić, ‘Sakupljač’ Danijela Žeželja, ‘Dok smo bili tu’ Sunčice Fradelić i ‘Dječak’ Hrvoja Mabića.

Motovun nudi i niz popratnih zbivanja te atraktivan glazbeni program. Već prvog dana zasvirat će grčka etno-ska-punk atrakcija Koza Mostra, a do kraja festivala slijedi pregršt nastupa popularnih bendova i DJ-a. Od 26. do 30. srpnja slijedi pet dana uživanja, kako za one željne ukazivanja na važne teme, tako i za sve kojima je potreban otklon od njih.

M. Z.


Tagged: , , , , , , , ,