Mozaik u Trnskom: Žena Antena i podrška

Zagrebačka četvrt Trnsko tipična je arhitektonsko-urbana cjelina prekosavskih novozagrebačkih naselja: visoke stambene zgrade (neboderi) i prizemne zgrade društvene namjene (dućani, kavanice, ambulanta, mjesni odbor). Ipak postoji i osjetna razlika: mnoštvo zelenila i od nedavno zanimljiv mozaik pod nazivom ‘Žena Antena i podrška’.Naime, zgrada Mjesnog odbora ujedno je mjesto likovnih i dramskih radionica (Teatar Punakuća) te okupljalište raznih dobnih skupina. Glavni, ulazni zid ujedno je pošaran uvredljivim porukama, kako je to već običaj u uličnim komunikacijama.

No, zahvaljujući inicijativi i podršci lokalne sredine, multimedijalna umjetnica Nikolina Manojlović Vračar osmislila je upravo na tom ruiniranom zidu veliki keramički mozaik , koji je nastajao dvadesetak dana.

Umjetnica je u izvedbu uključila i stanovnike Trnskog, pa su tako kuckali i lijepili i najmlađi i najstariji- mozaik je njihovo zajedničko djelo, ponos i doprinos ugodnom stanovanju. Dobar primjer umjetničkog i društvenog događaja!

Olga Vujović

Tagged: , , , , ,