MSU: Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.

Izložba ‘Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. : Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi’ priprema se u povodu obilježavanja 50 godina od smrti gradonačelnika Većeslava Holjevca 1970. godine.Urbanističko-arhitektonsko istraživanje o Zagrebu Većeslava Holjevca proveo je arhitekt Ivan Mlinar, a biografsko istraživanje o Većeslavu Holjevcu proveo je povjesničar Hrvoje Klasić.

Cilj izložbe je prezentirati urbanističku viziju i arhitektonske dosege Zagreba Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. kroz prikaz tri ključna urbanistička dokumenta i, simbolično vezano uz pedesetu obljetnicu smrti Većeslava Holjevca, 50 tematski odabranih reprezentativnih primjera urbanističko-arhitektonskih ostvarenja građenih, projektiranih ili planiranih od 1952. do 1963. te i danas značajnih u kontekstu graditeljske i kulturne baštine Zagreba. Također, cilj izložbe je prezentirati i odabrane biografske podatke o Većeslavu Holjevcu koji je u javnosti najpoznatiji po funkciji gradonačelnika Zagreba, ali je obnašao i niz značajnih i zanimljivih vojnih i političkih odnosno rukovodećih funkcija koje su manje poznate.

Na izložbi će biti prezentirana građa iz obiteljske arhive Tatjane Holjevac, Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja grada Zagreba, Hrvatske radiotelevizije, Muzeja arhitekture HAZU, Državne geodetske uprave, Državnog arhiva u Zagrebu, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Jadran filma i Zagreb filma – urbanistički dokumenti, publikacije i filmovi te fotografije reprezentativnih primjera urbanističko-arhitektonskih ostvarenja Zagreba Većeslava Holjevca i memorabilije Većeslava Holjevca.

MSU / Foto: Tošo DabacTagged: , , , , , , , , , ,