MUO: Moda i strip iz francuskog Muzeja stripa

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu otvorena je izložba posvećena modi i stripu pod nazivom ‘Moda i strip’, koja će za javnost biti dostupna od 23. veljače do 28. ožujka u sklopu hrvatsko-francuske suradnje i u povodu 100. obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Otvaranju izložbe nazočili su francuski veleposlanik Gaël Veyssière, vladin izaslanik Zvonimir Frka Petešić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, direktor Francuskog instituta Guillaume Colin, zamjenik direktora i ataše za kulturu Thomas Schnabel te Pierre Lungheretti, generalni direktor Cité internationale de la bande dessinée et de l’image u Angoulêmeu iz kojeg je izložba stigla, a domaćin im je bio Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO.

Izložba prikazuje intrigantan odnos svijeta mode i stripa te njihove međusobne utjecaje. Iz Muzeja stripa u Angoulêmeu na zagrebačkoj će izložbi biti prikazano više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta. Među istaknutijim izlošcima mogu se vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode.

Na izložbi će biti prikazani i radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya, među kojima se ističe strip na kojoj Mali Nemo iz serije ‘Little Nemo in Slumberland prvi put ljubi princezu Slumberlanda’, zatim nikad viđeni strip ‘La Vilaine Lulu’ (Naughty Lulu, Zločesta Lulu) jedinog stripa kojeg je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent. Također, iz razdoblja mondrijanovske revolucije dolaze modne skice haljina – slika Yves St. Laurenta nadahnute radovima slikara Pieta Mondriana čime mu je ovaj poznati dizajner odao počast, dizajnirajući koktel haljine inspirirane apstraktnim platnima. Među atraktivnim izlošcima bit će izložena i originalna Dior haljina također nastala pod utjecajem devete umjetnosti.

Posebno je atraktivan grafički roman ‘Jeune Fille en Dior’ (Dargaud, 2013.), poznate crtačice Annie Goetzinger koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke. Album prikazuje sve faze procesa stvaranja, od prve skice do izrade modela u radionicama.

Bit će prikazani i odjevni predmeti s apliciranim motivima stripa kao, primjerice, majica kratkih rukava s uzorkom super junaka Marvel Comicsa, kaput poznatog međunarodno uspješnog dizajnera Jean-Charles de Castelbajaca, tenesice Vans SKS ‘Charlie Brown’ autora Charlesa Schulza…

Dio izložbe bit će i nezaboravne lutke od papira koje dolaze s nekoliko odjevnih predmeta i dodataka, a koje će i sami posjetitelji moći odjenuti u različite odjevne kombinacije baš kao što je to činio poznati dizajner Yves Saint-Laurent, koji je kao sedamnaestogodišnjak izrezivao modele iz modnih časopisa svoje majke i za njih crtao odjevne kombinacije koje su nagovijestile njegove buduće kolekcije.

Također, tu su radovi prvoklasnih ilustratora poput Edgar P. Jacobsa, jednog od utemeljitelja europskog pokreta stripa, zatim ilustracije talijanskog umjetnika stripa i ilustratora Lorenza Mattottija čije su ilustracije objavljene u časopisima Cosmopolitan, Vogue, The New Yorker, Le Monde i Vanity Fair i koji je 2003. godine dobio Eisnerovu nagradu za svoj grafički roman Dr Jekyll & Mr Hyde.

Remek djelo glasovitog američkog karikaturista Georgea McManusa, strip Bringing Up Father i njegovi glavni likovi ‘Maggie i Jiggs’, nositelj je glavnog vizuala ove atraktivne izložbe.

Svojom originalnošću i nesvakidašnjom tematikom izložba označava važan trenutak u povijesti kulturne uloge stripa. Izložba ‘Moda i strip’ produkcija je Muzeja stripa u Angoulêmeu, koji ima bogatu kolekciju od preko 14.000 originalnih strip tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta.

Ova izuzetna kolekcija jedinstvena je u Europi.

MUO


Tagged: , , , , , , , , ,