Na Antarktici započeo polarni izazov

Polarni istraživači Ben Saunders i Tarka L’Herpiniere krenuli su od Scottove kolibe na Antarktici na putovanje bez presedana koje će ih odvesti od ruba kontinenta do Južnog pola i natrag, a podršku će im pružati i najnovija Intelova tehnologija.AntarktikaNa putovanju će prevaliti 2900 kilometara, što njihov pothvat čini najduljim polarnim putovanjem bez podrške tijekom putovanja u povijesti te prvim uspješnim dovršetkom legendarne, no kobne ekspedicije Terra Nova, koju je kapetan Scott vodio u razdoblju od 1910. do 1912.

Saunders će tijek putovanja podijeliti s višemilijunskom globalnom publikom putem računala Ultrabook™ s procesorom Intel® Core™ četvrte generacije, koje će mu omogućiti objavu slika i videozapisa na internetu. Saunders je ponio računalo Sony VAIO® Pro Ultrabook™ s Intelovom tehnologijom i uređaj “2 u 1” Panasonic Toughbook AX2 u najveću svjetsku divljinu, što nije dosad zabilježeno ni u istraživačkom svijetu ni i u svijetu tehnologije osobnih računala.

Simon Lambden, Intelov viši inženjer za korisničko sučelje, izjavio je: “Saunders i L’Herpiniere opremljeni su apsolutno najnovijom tehnologijom Intel® Core™ četvrte generacije, koja će im omogućiti da svoje putovanje podijele sa svijetom u nevjerojatnim detaljima. Intel je tehnologiju testirao šest mjeseci kako bi bio siguran da će Ultrabook izdržati sve vremenske uvjete i održati korak s pustolovnim istraživačima tijekom cijelog puta.”

Tarka L'Herpiniere i Ben SaundersDvojac će svakodnevno objavljivati na blogu na adresi www.scottexpedition.com/blog, a planira i redovito objavljivati slike i videozapise (što dosad nije učinjeno ni na jednoj ekspediciji) na društvenim medijima:

Falcon Scott (unuk kapetana Roberta Falcona Scotta) i Robert Swan, vitez Reda Britanskog Carstva (prva osoba koja je hodala i Sjevernim i Južnim polom te osnivač ustanove 2041), pokrovitelji su ekspedicije.

Kapetan Robert Falcon Scott umro je 29. ožujka 1912. na Antarktici, s posljednjim preživjelim članovima svog tima za osvajanje Južnog pola, dr. Edwardom Wilsonom i poručnikom Henryjem Birdiejem Bowersom.

Ben Saunders pionir je polarnih istraživanja. Jedan je od svega troje ljudi koji su sami doskijali do Sjevernog pola. Reinhold Messner nazvao je taj izazov “deset puta opasnijim od Everesta”. Saunders je tada imao 26 godina te je bio više od deset godina mlađi od ostalih kojima je to pošlo za rukom. Svoje je postignuće ostvario 2004., u uvjetima koje je NASA nazvala “najgorima otkad postoji evidencija”, te pritom postavio rekord za najdulje solo arktičko putovanje koje je prevalio neki Britanac. Nitko poslije njega nije ponovio to putovanje.

Intel

TEHNOLOGIJA ONDA TEHNOLOGIJA DANAS
Crno-bijeli fotoaparat Digitalni SLR fotoaparat i videokamera
Dnevnik Internetski blog koji se svakodnevno ažurira
Olovka i papir Ultrabook s Intelovom tehnologijom (s unaprijed učitanim filmovima i igrama)Antena za brzi prijenos podataka (modificirani Iridium Pilot)
Poniji i tri para motornih sanjki Dva para ultralaganih sanjki
Drvene skije Lagane skije Ski Trab
Hrana u konzervama Sušena zamrznuta hrana bogata kalorijama i energetske pločice
Teodolit Uređaj za praćenje NAL Shout Nano
Bez komunikacije s vanjskim svijetom GPS, satelitski telefon Iridium, modificirani Iridium Pilot
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,