Nagrade 51. zagrebačkog salona

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika uručene su nagrade 51. zagrebačkog salona. Dodijeljene su četiri nagrade, dvije jednakovrijedne Grand Prix nagrade Zagrebačkog salona, MSU nagrada i Nagrada Galerije Kranjčar, također je dodijeljena i jedna posebna pohvala.Ivana Andabaka, Vanja Babić, Marijana Stanić, Suzana Marjanić, Vlasta Žanić, Grgur Akrap, Goran Škofić, Snježana PintarićOdbor za dodjelu nagrada u sastavu Vlasta Delimar, Suzana Marjanić, Marijana Stanić, Janka Vukmir i Josip Zanki dodijelio je dvije jednakovrijedne Grand Prix nagrade Zagrebačkog salona Vlasti Žanić za performans ‘Pravo glasa’ (2016.) i Goranu Škofiću za eksperimentalni film, videoinstalaciju ‘Na plaži’ (2016.). Grand Prix nagrade uručile su kustosice izložbe Suzana Marjanić i Marijana Stanić.

Posebna pohvala 51. zagrebačkoga salona dodijeljena je Francu Purgu za rad ‘Estetizirane informacije’ (2016.).

Stručno vijeće Muzeja za suvremenu umjetnost Zagreb dodijelio je MSU nagradu mladom, perspektivnom umjetniku Grguru Akrapu za rad ‘Promatračnica’ (2016.), kojem će prirediti samostalnu izložbu u MSU galeriji u 2019. godini, za vrijeme trajanja sljedećeg Zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti.MSU nagradu uručila je Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Umjetnički kolegij Galerije Kranjčar, u sastavu Vanja Babić, Đorđe Jandrić i Mladen Lučić, dodijelio je Damiru Stojniću za rad ‘LIE/BE’ (2016.) Nagradu Galerije Kranjčar odnosno samostalnu izložbu u 2017. godini u Galeriji Kranjčar. Nagradu Galerije Kranjčar obrazložio je Vanja Babić, član umjetničkog kolegija Galerije Kranjčar.

Zagrebački salon je renomirana nacionalna izložba i jedna od najstarijih kolektivnih domaćih izložbi recentnih umjetničkih ostvarenja – smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu te primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Održava se od 1966. godine u organizaciji HDLU-a, ULUPUHA-a, UHA-e. 51. zagrebački salon, u organizaciji HDLU-a, posvećen je vizualnim umjetnostima.

Kao okosnicu 51. zagrebačkog salona, kustosice Suzana Marjanić i Marijana Stanić odabrale su citat fizičara, književnika, povjesničara, filozofa, borca za mir i humanista Ivana Supeka: ‘Humanizam… To je jedina ideja koja može povezati čitav svijet. Svijet se i ne može ujediniti na jednoj moralnoj ili vjerskoj ideji, nego mora imati jednu vrlo široku podlogu kakvu ima humanizam.’

HDLU

Tagged: , , , , , , , , , ,