Nagrade 7. Bobijevih dana smijeha

Glumačka družina Histrion po sedmi put je u Zagrebu organizirala festival komedije Bobijevi dani smijeha, u spomen na velikog glumca i komičara Josipa Bobija Marottija, jednog od utemeljitelja Dramskog kazališta Gavella. Bobi je od 1986. pa sve do 2010. redovito  i iznimno uspješno nastupao u predstavama Histriona, neprestano potvrđujući svoje izvanredno komičarsko umijeće i ljubav prema komediji.Ocjenjivački sud 7. Bobijevih dana smijeha (glumica Ankica Dobrić, predsjednica, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović i Branko Babac) nakon viđenih 12 predstava u konkurenciji sa zadovoljstvom su konstatirali veliku raznovrsnost u njihovu scenskom oblikovanju i niz visokih dometa koje su nagradili s četiri ravnopravne nagrade i dva posebna priznanja.

Specijalno priznanje za kolektivnu glumačku izvedbu u predstavi ‘Bog masakra’, Yasmine Reze, u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin dobili su Sunčana Zelenika Konjević, Marinko Prga, Robert Plemić i Irena Tereza Prpić, koji su svojim neodoljivo komičnim interpretacijama približili istaknuto djelo suvremene svjetske komediografije senzibilitetu naših gledatelja.

Kao autorica teksta i interpretatorica naslovne uloge specijalno priznanje dobila je Jelena Hadži-Manev za predstavu ‘Nora – Trenutak pobune’ u izvedbi Kazališta Tragači i KNAP-a iz Zagreba za originalno tumačenje složenosti stvaranja kazališne predstave i odnosa između glumaca i redatelja koji međusobnim nerazumijevanjem proizvode niz komičnih, ali i značenjski vrlo zanimljivih situacija.

Nagrada za najbolju mušku ulogu u predstavi ‘Kako je počeo rat na mom otoku’, Ive i Vinka Brešana, u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik i Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb dodijeljena je Nenadu Cvetku za ulogu Murka Munite. On je ne samo vrhunskom interpretacijom teksta nego i znakovitim šutnjama i govorom tijela stvorio kompleksno ljudsko biće, a i nijansiranu sliku posebnog mentaliteta.

Bobijeve dane smijeha obilježio je i velik broj vrlo uspjelih uloga glumica koje su uz to često dale i znatan doprinos doradi teksta i cijele predstave, pa je ocjenjivački sud dodijelio dvije jednakopravne nagrade za najbolju žensku ulogu. Za virtuozno odigranu ulogu u ‘Brodolomkama’, prema predlošku Ane Maras Harmander, u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Kazališta Moruzgva i Ludens teatra nagrađena je Daria Lorenci Flatz, koja je silnom glumačkom energijom uz ples i pjevanje i vlastito kreiranje znatnog dijela teksta vrlo nijansirano interpretirala alkoholičarku koja ‘ne pije, ali popije jer je to pitanje tradicije, mentaliteta…’ kreirajući efektno istodobno i neodoljivo komičnu i dirljivo tragičnu sudbinu žene koja se ne uklapa u dominantne norme ponašanja.

Za ulogu Jozefine u ‘Tajkunima’, Mire Gavrana, u režiji Zorana Mužića i izvedbi Glumačke družine Histrion nagradu je dobila  Ana-Marija Percaić za interpretaciju koja je u najboljoj histrionskoj tradiciji okrenuta publici da bi sugestivnom karikaturalnošću epizodno lice dovela u prvi plan i predstavila tu sponzorušu kao grotesknu sliku poremećenih vrijednosti koje su zavladale dijelom našeg društva i medija.

Za najbolju predstavu u cjelini nagradu su dobile već spomenute ‘Brodolomke’, u brzom ritmu uklopivši dojmljive interpretacije glumaca koji su bitno utjecali na oblikovanje teksta, ples i pjesmu u suvremenu komediju. Predstava je oduševila portretiranjem zanimljivih lica okupljenih u grupi koja alkoholizam kao sliku mnogih bolesti naše svakodnevice liječi plesom, koji puni smisao dobiva nastupom pred publikom.

E. V.


Tagged: , , , , , , , , , , ,