Najbolji novinarski radovi o gospodarstvu

U Novinarskom domu u Zagrebu dodijeljene su Liderove nagrade za najbolje gospodarske novinare. Novinar Privrednog vjesnika Jozo Vrdoljak, novinar Nove TV Mato Barišić i novinarka Jutarnjeg lista Lucija Vranković dobitnici su osme po redu nagrade Hrvoje Mateljić za najbolje novinarske radove o gospodarstvu.Članovi žirija koji je ocjenjivao novinarske radove bili su: Vladimir Nišević (Poslovni dnevnik), Miodrag Šajatović (Lider), Darko Buković (Privredni vjesnik), Danijela Jozić (Tportal), Andrea Košćec (Jutarnji list), Mislav Šimatović (Večernji list), Igor Kanižaj (Fakultet političkih znanosti), Miran Pavić (Telegram), Ivan Hrstić (N1), Siniša Trbojević (Japan Tobacco International) i Eliana Čandrlić (Hrvatski radio, predsjednica žirija).

Nagrade su dodijeljene u tri kategorije: za najbolje novinarske priloge o gospodarstvu objavljene u tiskanom ili digitalnom mediju (Jozo Vrdoljak), za najbolje novinarske radove o gospodarstvu emitirane u elektroničkim medijima (radio ili TV) (Mato Barišić) te za najbolje radove o gospodarstvu mladog novinara do 29 godina (Lucija Vranković). Nagradu je Lider utemeljio u znak sjećanja na prerano preminuloga kolegu, novinara Hrvoja Mateljića. Osim što se njome želi sačuvati uspomena na njega, želi se odati priznanje kolegama i kolegicama koji ustraju na visokokvalitetnom i analitičkom novinarstvu.

Hrvoje Mateljić (1974.–2008.) bio je profesionalni novinar 12 godina prije nego što je tragično preminuo. Pratio je sektor telekomunikacija, spajanja i preuzimanja, a svu širinu svog znanja pokazao je u makroekonomskim temama. Hrvoje je bio urednik časopisa Manager na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, pisao za Poslovni svijet – prilog Večernjeg lista, jedan je od pokretača Poslovnog tjednika i urednik rubrike Svjetske ekonomije te je bio istaknuti novinar poslovnog tjednika Lider, u čijem je osnivanju i sudjelovao. Redakcija Lidera i svi kolege s kojima je radio sjećat će ga se kao iznimnog čovjeka.

N. D.

Tagged: , , , , , , , ,