Najemitiraniji izvođači u 2019. godini

Na temelju službenih podataka koje donosi Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF), donosimo popis od 50 najemitiranijih izvođača na domaćim radijskim i TV postajama u 2019. godini.Stručna služba ZAPRAF-a prilikom analize prikupljenih podataka s 182 hrvatske radijske i televizijske postaje obradila je gotovo 17 milijuna emitiranja. Ukupan broj jedinstvenih korištenih snimaka u 2019. godini iznosi 454.628. Najemitiranija domaća snimka bila je Petar Grašo – ‘Voli me’ s 11.

196 emitiranja, dok je najemitiranija inozemna snimka Calvin Harris, ‘Rag’n’Bone Man – Giant’ s 8.437 izvođenja. Kad je riječ o izvođačima čije su snimke zbirno najemitiranije u 2019. godini, na samom se čelu nalazi diskografski rekorder naših prostora, morski vuk koji je za života objavio čak 51 album – legendarni Oliver Dragojević. Da interesa za bogatu riznicu Oliverove glazbe ne nedostaje, potvrđuje podatak i da su se u 2019. godini emitirale 403 Oliverove snimke i to preko 150.000 puta! Među njima one najpopularnije na radijskim i TV postajama bile su ‘Sreća’, ‘Moj lipi anđele’, ‘Cesarica’, ‘Samo s tobom sam upoznao ljubav’, ‘Pred tvojim vratima’.

Na drugom se mjestu našao Tony Cetinski čije su pjesme poput ‘Čekam te’, ‘General bez činova’, ‘Svaka tvoja laž’, ‘Kad žena zavoli’, čest izbor glazbenih urednika. Prošle se godine u domaćem eteru moglo poslušati 149 Tonyjevih snimaka i to više od 110.000 puta.

Treće mjesto emitiranja, uz 141 snimku i više od 100.000 emitiranja, pripada Gibonniju, čiji novi album publika željno očekuje još od 2016. godine, kada je u suradnji s Oliverom izdan njegov posljednji uradak ‘Familija’. Veliku vrijednost njegovih pjesama potvrđuje bezvremenost poput ‘Sreće’, dueta s Oliverom, zatim pjesama ‘Onako, od oka’, ‘Činim pravu stvar’, ‘Bella figura, bella pitura’ koje su se često mogle čuti na postajama.

Osim ove liste, Hrvatska diskografska udruga (HDU) redovito i ažurno donosi različite top liste. Tako na stranici http://www.top-lista.hr/www/ svakoga tjedna možete pronaći popis najemitiranijih domaćih i stranih singlova na hrvatskim postajama, kao i mjesečni pregled najemitiranijih pjesama zabavnog karaktera. Uz to, HDU već gotovo 15 godina donosi popis najprodavanijih fizičkih albuma u Hrvatskoj, a od 2018. godine, kada je zabilježen povećan interes za vinilna izdanja, predstavlja se i najprodavaniji vinil mjeseca.

H. D.

Tagged: , , , , , , , , ,