Najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2021. godini

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu zaključila je natječaj ‘Hrvatska lijepa knjiga’ za 2021. godinu, koji je raspisala na poziv njemačke Zaklade Stiftung Buchkunst.Natječaj se provodi radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj i izložbu ‘Best Book Design from all over the World’, koja će se održati za trajanja Sajma knjiga u Leipzigu te za izložbu Book Art International, koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu. Nakon toga, odabrane knjige postat će dio fonda Njemačkog muzeja za knjigu i pismo u Leipzigu, koji djeluje u sklopu Njemačke nacionalne knjižnice.

Na natječaj je pristiglo 175 izdanja, od kojih je ocjenjivački sud, u čijemu su sastavu bili akademski slikar, grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar i grafičar Danijel Srdarev, izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević te viša knjižničarka i kustosica Vesna Vlašić, djelatnica Grafičke zbirke NSK, izabrao njih 17. Popis možete vidjeti ovdje.

Najviše nominiranih izdanja imaju Fraktura i Oaza Books (3), Školska knjiga i Mala zvona (2).

‘U ovogodišnjem izboru nismo željeli uzimati u obzir rješenja prethodno poslanih odabira, a rukovodili smo se inventivnošću pristupa koji slijedi duh današnjeg vremena’, istaknula je Tomašević.

Školska knjiga

Zbirka pjesama za djecu i odrasle ‘Zaljubljena u čitav svijet‘ Olje Savičević Ivančević privlači pozornost neobičnim formatom, odličnim ilustracijama Ane Kovačić i izvrsnim grafičkim oblikovanjem koje potpisuje Tea Pavić.

***

Znanstvena monografija ‘Zadar – Obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu‘ kapitalno je djelo dr. sc. Antonije Mlikote, a za zapaženo grafičko oblikovanje zaslužne su Željka Sambolek Mikota i Tea Pavić

 

P. R. / Foto: NSK


Tagged: , , , , , , ,