Naklada Ljevak: Najbolji beletristički naslovi u 2020.

Iako je usprkos svim izazovima 2020. donijela brojne dobre naslove, izdvajamo snažne autorske glasove koji su posebno oduševili. Ovo su pet beletrističkih naslova iz Naklade Ljevak koji su obilježili prošlu godinu.

Bronja Žakelj svojim je romanom prvijencem u Sloveniji postala prava književna senzacija, osvojivši same hvalospjeve kritike i publike, a od trenutka kada je objavljen u 2018. ne silazi s top ljestvica najprodavanijih naslova. Dobitnik Nagrade Kresnik za najbolji roman, ‘Bijelo se pere na devedeset‘ moćna je i dirljiva priča o iskustvu bolesti i gubitka, krhkosti međuljudskih odnosa, ali i nadi, borbi za život, te potrazi za vlastitom snagom u najtežim trenucima.

Nasljedstvo‘ je potresna priča o strašnoj obiteljskoj tajni i pokušaju glavne junakinje da raščisti obiteljske odnose nakon očeve smrti. Pred više od dvadeset godina glavna junakinja prekinula je sve kontakte s članovima najuže obitelji nakon što je oca optužila za spolno zlostavljanje, a njezina majka i sestre nisu joj povjerovale. Vigdis Hjorth piše izvarednu prozu: u dugim odlomcima unutarnjeg dijaloga prizivaju se sjećanja glavne junakinje koja je vode do suočavanja s očevom smrću i obiteljskim užasom koji ju je godinama držao u izolaciji.

U najvećoj mjeri autobiografski ispisan, roman ‘Oktobarsko dijete‘ intimna je ispovijest Linde Boström Knausgård o boravku u psihijatrijskoj ustanovi na prisilnom liječenju elektrošokovima. Posljedica takve terapije je gubitak pamćenja što je užasava i uvijek iznova baca u depresiju jer, kako sama kaže ‘što je pisac bez sjećanja, što je osoba koja više ne zna imena vlastite djece?’. U poetičnom i bijesnom razračunavanju s ovakvom vrstom tretmana psihički bolesnih osoba, Boström Knausgård dala je svoj autentični glas i napisala potresnu priču o osobi koja se bori sa svojim demonima. Istovremeno je to i autoričin pogled na brak i razvod s piscem Karlom Oveom Knausgårdom i odgovor na njegovu verziju priče.

Afonso Cruz, najistaknutije i najsnažnije spisateljsko ime u suvremenoj portugalskoj književnosti, u romanu ‘Ni svi kitovi ne lete‘ svojim poznatim poetičnim i zaigranim stilom majstorski piše o ljubavi, smrti, umjetnosti, glazbi i samoći. Erik Guold je američki jazz pijanist koji sa suprugom i sinom živi 1960-ih godina u Parizu. Kad njegova obožavana žena Nataša jednog dana nestane bez traga i bez oproštajne poruke, Goulda će to slomiti u toj mjeri da će jedva biti sposoban samostalno funkcionirati, a kamoli se brinuti za njihovog sina Tristana. Na taj će način postati idealna meta za plan CIA-e i njihov program ‘Ambasadori jazza’.

Autobiografska proza Linn Ullmann, kćeri slavnog švedskog filmaša Ingmara Bergmana i glumice Liv Ullmann dirljiva je posveta roditeljima koja nam otkriva zamršene obiteljske odnose u kojima je, kako piše autorica, ona ‘bila njegovo dijete i njeno dijete, ali ne i njihovo dijete, nikada nismo bili nas troje’. ‘Nemirni‘ je priča o kćeri koja sada kao odrasla žena iz niza audio snimaka, koje je snimila razgovarajući sa starim ocem kojeg izdaju jezik i sjećanja, pokušava čeznutljivo dozvati onu priču o domu i ljubavi koja ju prati cijeli život. Skoro pa neupotrebljive snimke ostaci su zajedničkog ‘propalog’ projekta oca i kćeri, umjesto kojeg Ullmann maestralno ispisuje roman o prolaznosti, gubitku, smrtnosti i ograničenjima sjećanja.

N. L.


Tagged: , , , , , , , , , ,