Napad na Nile Hilton u kinima

Švedski redatelj Tarik Saleh pozornost na sebe privukao je još 2005. godine kada je snimio dokumentarac ‘Gitmo’ s kojim je pobijedio na filmskom festivalu u Miamiju. Četiri godine kasnije režirao je iznimno hvaljenu animiranu dramu ‘Metropia’ s kojom osvaja posebnu nagradu na filmskom festivalu u Veneciji. Ipak, najveći uspjeh postigao je prošle godine kada je na filmskom festivalu u Sundanceu osvojio veliku nagradu žirija za svoj rad na kriminalističkom trileru ‘Napad na Nile Hilton’.Detektiv Noredin Mustafa prosječan je zaposlenik policije u Kairu koji je sklon korupciji. U sobi elitnog hotela Nile Hilton pronađena je ubijena pjevačica. Mustafa preuzima slučaj i tijekom istrage otkriva tajni odnos žrtve s vlasnikom hotela, inače bogatim članom parlamenta. Dok traži sudansku sluškinju, navodno jedinu svjedokinju brutalnog zločina, iznenada mu je naređeno da zatvori slučaj. No, Noredin nastavlja s istragom koja ga vodi do ‘nedodirljive’ elitne skupine koja upravlja zemljom i imuna je na pravdu…

Filmski prikaz frustracije, korupcije i paranoje jedne srednjoistočne zemlje vrlo brzo nakon premijere postao je jedan od najhvaljenijih filmova u posljednjih godinu dana. Kritičari su oduševljeni mračnim i ciničnim portretom Kaira koji fantastično funkcionira u žanru film noira, a redatelj Saleh u intervjuima nije skrivao da je svoju inspiraciju za film crpio iz remek-djela kakva su ‘Francuska veza’ i ‘Vrućina’ te iz filmova velikog francuskog redatelja Jeana-Pierrea Melvillea.

Glavnu ulogu korumpiranog detektiva Noredina Mustafe tumači izvrstan Fares Fares, široj publici vjerojatno najpoznatiji po ulogama u filmovima ‘Zero Dark Thirty’ i ‘Rouge One: Priča iz Ratova zvijezda’. Upravo će se on pojaviti u jednoj od uloga u drugoj sezoni popularne HBO-ove serije ‘Westworld’ čiju je jednu epizodu režirao i Tarik Saleh. Naime, Hollywoodu nije dugo trebalo da prepozna ovog talentiranog redatelja, pa je za njegov naredni projekt već najavljen film s Liamom Neesonom u glavnoj ulozi.

Napeti kriminalistički triler ‘Napad na Nile Hilton’ u Hrvatskoj je premijeru imao prošle godine na filmskom festivalu u Vukovaru, a od ovog četvrtka možete ga pogledati u domaćim kinima!

S. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,