Narcisi narušavaju odnose u obitelji i radnoj sredini

Osjećaji poput ljutnje, tuge i mržnje dio su procesa iscjeljivanja za sve one koji su izašli iz odnosa s narcisoidnom osobom. Ne treba bježati od takvih osjećaja nego ih prihvatiti kao proces rasta i u konačnici ih rastvoriti u suosjećanje i razumijevanje, rekla je Daniella Kordić na riječkom predstavljanju svoje knjige ‘Narcis i Ruža’ u kojoj je opisala odrastanje uz majku s narcisoidnim poremećajem.Svojom poetičnom knjigom, s mnogo životnih primjera, Daniella Kordić otvorila je veliku temu patološke narcisoidnosti o kojoj se kod nas malo govori, iako narcizam ima velik utjecaj na odnose u obitelji i u radnoj sredini. Na primjeru svog odnosa s narcisoidnom majkom, opisala je patološki narcizam i posljedice koje takav poremećaj ima na ljude i odnose. Ako ne uspiju iscijeliti emocionalne povrede koje su im nanesene u djetinjstvu, djeca koja odrastaju uz narcisoidne roditelje mogu isti obrazac odnosa prenijeti u svoje obitelji i na svoju djecu i tako nastaje zatvoreni krug patoloških odnosa. Rješenje je osvješćivanje vlastitih postupaka i postupaka drugih prema nama, rečeno je na promociji na kojoj su, uz autoricu, prisustvovale Alis Marić, Sandra Pocrnić Mlakar i Nada Veseli.

Mobing na poslu i nasilje u školi također mogu biti primjeri demonstracije narcizma, jer su narcisoidne osobe uvjerene da im pripada više nego drugima da imaju pravo silom se izboriti za ono što žele. Ego nam je inače potreban za snalaženje u svakodnevnom životu i za razvijanje odnosa s drugim ljudima, ali ako je ego prenapuhan, osoba je sebična, ne vidi nikoga drugoga oko sebe ili je prema drugima emocionalno hladna, što može uništiti komunikaciju i međuljudske odnose u obitelji i na poslu. Narcisoidne osobe osjećaju neprekidno emocionalno nezadovoljstvo koje ima korijen u vlastitom osjećaju bezvrijednosti, stoga često svoju emocionalnu glad pokušavaju utažiti materijalnim dobrima, što dolazi do izražaja kao pohlepa. Takve osobe zaslužuju naše suosjećanje, ali budući da su odnosi s njima često toksični i neizlječivi, često je odlazak od njih jedino rješenje.

Suosjećajna, empatična osoba i narcis međusobno se privlače, jer jedno i drugo u tom odnosu mogu zadovoljiti svoje potrebe, objasnila je Daniella Kordić. Empat treba osobu kojoj s kojom će suosjećati i često se divi samouvjerenom narcisu hraneći njegovo samoljublje, dok će narcis iz suosjećanja crpiti energiju sve dok potpuno ne uništi samopouzdanje empatične osobe. Kako bismo se zaštitili od narcisa, treba osvijestiti vlastite postupke i postupke drugih prema nama. Time ćemo postaviti granice u odnosima i ojačati vlastito samopouzdanje.

Prisutni u publici u Gradskoj knjižnici Rijeka pridružili su se razgovoru o narcisoidnom poremećaju navodeći primjere iz vlastitog iskustva koje su susreli na radnom mjestu ili u svakodnevnim odnosima. Daniella Kordić odgovarala je na pitanja i potpisivala svoje knjige ‘Portret duge’ i ‘Kozmički vatromet’, koje također govore o iscjeljenju – ‘Portret duge’ je priča o otkrivanju životne svrhe, a ‘Kozmički vatromet’ o unutarnjem djetetu i iscjeljenju emocionalnih povreda iz djetinjstva.

Predstavljanjem u Rijeci završila je turneju s knjigom ‘Narcis i Ruža’ koju je predstavila i u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Čakovcu.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,