Nataša Skazlić predstavila roman Bidon

Roman ‘Bidon’ spisateljice Nataše Skazlić, objavljen u biblioteci Nokaut izdavačke kuće Hena com, predstavljen je u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
Nataša Skazlić-Bidon‘Roman Bidon po mnogočemu je drukčiji od ostalih knjiga domaće recentne književnosti. Autorica vrlo pažljivo kroji rečenice i navodi čitatelja da aktivno participira u tekstu, a poetičnost njezina izričaja kojom pri kraju romana najviše otkriva njegova je najveća kvaliteta’, kazao je u uvodnom dijelu urednik biblioteke Nokaut, Božidar Alajbegović.

Radnja romana ‘Bidon’ zbiva se u Istri sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Glavna protagonistica je djevojčica čiji je život naprasno prekinut, što čitatelj otkriva već u prvoj rečenici: ‘Kada umreš, odmah ti postane jasno da i raja i pakla ima točno onoliko koliko si ih sa sobom ponio’.

‘Iako se bavi mučnim temama kao što su zlostavljanje i incest te začahurenim i skrivenim odnosima unutar obitelji, romanom dominiraju vedrina, ljepota i lepršava srdačnost. U njemu nema nimalo patetike, a raspon emocija varira od simpatije do suosjećanja’, istaknuo je urednik knjige Davor Šišović.

Djevojčica iz romana nakon smrti se ‘vraća’ u svoj zavičaj i osviještava ključne trenutke djetinjstva koje joj je oduzeto.

‘Napisala sam roman o zlostavljanju jer mislim kako je ta tema jako zapostavljena u odnosu na veliku raširenost te pojave’, kazala je Nataša Skazlić objasnivši kako je njezina namjera bila da roman bude višeslojan i da kao autorica u njemu ponudi znatno više od samog zlostavljanja.

S obzirom na tematiku, roman ‘Bidon’ neki bi mogli precipirati kao krimić, no za njime čitatelj ne treba posezati samo zato da bi saznao tko je ubio dijete. Ono što je daleko važnije, naglašava autorica, jest apel roditeljima da ne dopuste da njihova djeca ljubav potraže negdje drugdje, izvan doma i obitelji, ili da pod pojmom ‘ljubav’ shvaćaju nešto savim drugo.

‘Bidon’ je prvi roman Puljanke Nataše Skazlić, koja poeziju prozu i eseje periodično objavljuje u zbornicima i časopisima, a njezina zbirka priča ‘Oni – humani bestijarij’ objavljena je 2008. godine (Aora).

Renata Cisar / Foto: Hena com

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,