Natjecateljski program 71. Pulskog filmskog festivala

Glavni natjecateljski program 71. Pulskog filmskog festivala, popratni glazbeni program i novosti Festivala koji će se održati od 11. do 18. srpnja (dan kraće) predstavljen je u Domu hrvatskih branitelja.

Program su predstavili ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek, izbornik programa Mario Kozina i Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija.

Pulski filmski festival i u 71. izdanju nastavlja graditi pozitivnu atmosferu kroz odnos s publikom, razvijati i jačati Pulu kao mjesto okupljanja hrvatske filmske zajednice i najvažnijih partnera hrvatskog filma te označiti kao važnu točku za početak nacionalne distribucije hrvatskog i nezavisnog filma.

‘Skraćeno izdanje je prilika da bolje iskoristimo produljeni vikend jer tijekom vikenda se može dulje ostati vani, a onima koji dolaze u Pulu dajemo priliku da u Puli ostanu dulje, od četvrtka do nedjelje i možda još koji dan. Publika tako može pratiti sve programe: dnevne, večernje i kasne projekcije kao i zabavni program te koncerte koji će se održavati večerima u dvorištu Doma hrvatskih branitelja i otvoreni su za sve’, istaknula je ravnateljica Festivala Tanja Miličić.

Krešimir Partl iz Ministarstva kulture i medija kazao je da je ovogodišnji program najkompletniji dosad i da je jednoglasno izglasan na Vijeću. ‘Program je zaokružen i uočava neuralgične točke hrvatske filmske industrije te se posebno skrbi o plasmanu i distribuciji hrvatskog filma, potiče se nezavisne producente, nezavisni europski i hrvatski film i smatram da je Pula ovime osigurala veliku točku vidljivosti našem filmu. Po lanjskom izvješću za 70. Pulu vidi se da se publika vratila Festivalu i pozdravljam odluku da Festival počinje u četvrtak. Uvijek treba biti spreman na promjene jer smo dobili tri dana koji su bogati programom, a ljudi su slobodniji prisustvovati svemu što Festival nudi’, istaknuo je Krešimir Partl te potvrdio da je Vijeće predložilo da u Puli bude prikazan aktualni dobitnik Zlatne palme u Cannesu, film Nebojše Slijepčevića ‘Čovjek koji nije mogao šutjeti’.

Umjetnički ravnatelj Danijel Pek istaknuo je da će otvaranje pred službeni početak vikenda privući više publike i gostiju te da je broj filmova i gostiju povećan u odnosu na lanjski što će rezultirati dinamičnijim rasporedom i uključivanjem većeg broja gostiju u festivalske programe.

‘Među novostima je i da međunarodni program postaje natjecateljski, a usmjeren je na poticanje distribucije europskih i nezavisnih filmova na hrvatskom tržištu. Uvodimo razvojnu radionicu i pitching za televizijske serije, a okupljanje najvećeg dijela hrvatske audiovizualne industrije planirano je u drugom dijelu festivala, a pritom mislimo na autore, producente, studente, distributere, kinoprikazivače, predstavnike festivala i nacionalnih televizija’, istaknuo je Danijel Pek.

Glavna konkurencija

Glavni program – hrvatski filmovi

Svjetsku premijeru imat će:
– Božji gnjev, r. Kristijan Milić (Eurofilm)
– Frka, r. Svebor Mihael Jelić (Oksimoron)
– Šlager, r. Nevio Marasović (Šlager film d.o.o.)

Naslovi koji su već prikazani u hrvatskoj distribuciji ili su bili/bit će ranije na festivalima:
– Bosanski lonac, r. Pavo Marinković (Telefilm)
– Naša djeca, r. Silvestar Kolbas (Factum)
– Proslava, r. Bruno Anković (Eclectica)
– Slatka Simona, r. Igor Mirković (Inter Film d.o.o.)
– Sveta obitelj, r. Vlatka Vorkapić (Inter Film d.o.o.)
– Žena s gumenim rukavicama, r. Mario Šulina (Slavonija nova)

Glavni program – hrvatske manjinske produkcije
Nacionalne premijere:
– M, r. Vardan Tozija (Četiri film), Sjeverna Makedonija
– Posljednji heroj, r. Žiga Virc (Nukleus film), Slovenija
– Sirin, r. Senad Šahmanović (Sekvenca), Bosna i Hercegovina
– Sunce mamino, r. Kosta Đorđević (Marinis Media), Srbija
– Živi i zdravi, r. Ivan Marinović (Kinorama), Crna Gora

Filmovi već prikazani na hrvatskim festivalima ili u distribuciji:
– Domaćinstvo za početnike, r. Goran Stolevski (Kinorama), Sjeverna Makedonija
– Ekskurzija, r. Una Gunjak (Nukleus film), Bosna i Hercegovina
– KIX, r. Bálint Révész, Dávid Mikulán (Eclectica), Mađarska
– Lost Country, r. Vladimir Perišić (Kinorama), Srbija
– Ne očekuj previše od kraja svijeta, r. Radu Jude (Kinorama), Rumunjska
– Radnička klasa ide u pakao, r. Mladen Đorđević (Kinorama), Srbija

Slavonija, mladi i filmovi koji spajaju autorski i komercijalni senzibilitet 

Govoreći o Glavnom programu, Danijel Pek napomenuo je kako se ove godine Slavonija istaknula kao tema u trima filmovima. To su ‘Frka’ Svebora Mihaela Jelića, ‘Žena s gumenim rukavicama’ Marija Šuline i ‘Sveta obitelj’ Vlatke Vorkapić. Svaki od njih se bavi različitim temama vezanima uz Slavoniju: poviješću, klasnim odnosima, patrijarhatom, ali i načinom na koji danas žive mladi. Od dokumentarne produkcije koja je tradicionalno snažna i raznolika, ovdje su se posebno istaknula ‘Naša djeca’, (auto)biografski film Silvestra Kolbasa koji duboko, iskreno i neposredno analizira dinamiku svoje obitelji. U Glavnom programu bit će i film ‘Proslava’ Brune Ankovića koji je uvršten u Glavni program Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima gdje konkurira za Kristalni globus.

Mario Kozina, pak, ističe da je velik broj filmova za mlade: ‘Frka’ Svebora Mihaela Jelića, film snimljen o mladima, od mladih i za mlade. Među manjinskim koprodukcijama to su ‘Sunce mamino’ Koste Đorđevića, ‘KIX’ i ‘Ekskurzija’ Une Gunjak. Zastupljeni su i žanrovski filmovi: u Hrvatskom programu to je “Božji gnjev” Kristijana Milića, triler, mystery i priča o osveti za vrijeme Domovinskog rata.

Također znatan dio prijava u program manjinskih hrvatskih koprodukcija dolazi s pedigreom prestižnih međunarodnih festivala, a uz to iznenađuju raznolikošću autorskih i žanrovskih pristupa te ponekad vrlo hrabrim i provokativnim izborom tema.

‘S obzirom na to da dobar dio ovih filmova ima i znatan hrvatski doprinos, broj selektiranih filmova nešto je veći u odnosu na prošlu godinu, s ciljem da festivalskoj publici ponudimo što kvalitetniju selekciju te da kroz nju pružimo presjek aktualnog stanja na regionalnoj i svjetskoj filmskoj sceni’, kazao je Kozina te istaknuo odličnu komediju ‘Živi i zdravi’ Ivana Markovića s vrsnom glumačkom ekipom i film ‘Posljednji heroj’ Žige Virca, komičnu satiru o tome kako prošlost utječe na naše živote. Tu su i nešto mračnije priče kao što su ‘Radnička klasa ide u pakao’ i ‘M’ Vardana Tozje – mračni, distopijski filmovi s elementima horora, zaključio je.

Nenatjecateljski program i programi za javnost i medije

Od ostalih, nenatjecateljskih filmskih programa tu su za publiku najiščekivaniji PoPularni program, potom Vremeplov, Pulica, Studentski program te programi na Ambreli i Brijunima.

Od programa za medije i javnost nastavlja se lani započet kritičarski duel ‘Točno u podne’, moderirani polusatni razgovori u kojima dva filmska kritičara komentiraju filmove prikazane dan ranije u Hrvatskom programu. U jutarnjim satima bit će uobičajeno predstavljanje i razgovor s ekipama filmova i Glavnog programa prikazanog večer prije.

Festivalske lokacije i bogat koncertni program

Filmski programi odvijat će se u Areni, Istarskom narodnom kazalištu, Kinu Valli, na Ambreli i Brijunima. Značajno je spomenuti da glavne filmske lokacije – Arena, Kino Valli i Istarsko narodno kazalište imaju nova filmska platna, Kino Valli od kraja 2023. ima novo ozvučenje, dok je INK nedavno potpuno preuređen.

Arena ostaje glavna lokacija za sekcije Hrvatski film, Manjinske koprodukcije i Popularnu Pulu, a u obnovljenom Istarskom narodnom kazalištu prikazivat će se filmovi Glavnog programa, premijerne i reprizne projekcije. U Kinu Valli održavat će se Pulica, međunarodni program te manji dio natjecateljskog programa.

Festivalski centar bit će u Domu hrvatskih branitelja (DHB) koji je već lani zaživio kao okupljalište filmaša i brojne publike na popratnim događanjima.

‘Povratak festivala u DHB pomogao je stvaranju festivalske atmosfere i okupljanju filmske zajednice, što je široko prepoznato i pozdravljeno prošle godine. Ove godine angažirali smo lanjskog dobitnika Zlatne arene za scenografiju Ivana Veljaču da osmisli ambijent u skladu s brojnim festivalskim potrebama. S ponosom najavljujem da ćemo u dvorištu DHB-a svake večeri imati sjajne koncerte koji su otvoreni za sve posjetitelje, a najavljujem nastupe Baby Lasagne, Buč Kesidija, TBF-a, Porto Morto, DJ Stanka Bondže te nezaobilaznog DJ Kovača koji svi odreda garantiraju odličnu zabavu za goste, publiku i naše Puležane i Istrijane. Mogli ste primijetiti po Puli plakate s filmovima koji su na prošlim festivalima osvajali nagrade publike. Za vizualno rješenje Festivala zadužen je Studio Sonda, a fokus nam je na nagradi publike koja se dodjeljuje od 1954. godine. Želja nam je potaknuti publiku da ocjenjuje filmove i ove godine jer su njihove odluke važan dio filmske odnosno festivalske povijesti’, zaključila je Tanja Miličić te dodala da će ulaznice iz Arene ujedno biti i autobusne karte za gradski prijevoz i vrijedit će od 19 sati u večeri za koju je ulaznica kupljena do četiri ujutro. Dio je to inicijative Festivala koji će posebnu pažnju posvetiti odvajanju otpada na festivalskim lokacijama i biti dijelom globalne inicijative ‘Srpanj bez plastike’ te će naglasak biti na digitalnim ulaznicama i akreditacijama, a umjesto plastične koristit će se papirnata ambalaža.

H. V. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , ,