Navigacijske karte Medvednice i Učke na umjetnoj svili

Prve navigacijske karte nove generacije, otisnute na umjetnoj svili, na hrvatskom su tržištu dostupne od ožujka 2022. godine.

Ljubitelji prirode, a posebice oni koji vikende redovito provode istražujući nepoznate šumovite terene ili, pak, osvajajući planinske vrhove, rado će sa sobom ponijeti i svilenu navigacijsku kartu koja im može poslužiti i kao modni dodatak. Naime, ove jedinstvene karte vrlo su praktične i mogu se nositi kao šal, marama ili pokrivalo za glavu. Krasi ih moderan dizajn u skladu s 21. stoljećem i digitalnim dobom, što uvelike olakšava korištenje karte, kako profesionalcima tako i onim korisnicima koji još nisu upoznati s osnovama kartografije.

Brojne su prednosti svilenih karata u odnosu na klasične papirnate karte; otporne su na vjetar, vodu i kišu, na putu vam se neće lako izgužvati niti poderati, a ako vam se karta zaprlja – jednostavno je operite u perilici rublja. Po svilenoj navigacijskoj karti možete i pisati markerima bojom koja je topiva u vodi, što će se pranjem kasnije lako izbrisati.

Davor i Sven Fiedler

Davor i Sven Fiedler

Potpuno hrvatski proizvod

Karte su u cijelosti proizvod razvojnog tima hrvatske tvrtke TOPOMAP PRO; od digitalnog modela terena, slojnica, mreže cesta, puteva i staza, točaka od interesa te ostalih elemenata karte, a rezultat su najažurniji podaci sa stanjem iz 2022. godine.

O tome kako je nastala i razvijala se sama ideja izrade svilenih karata, razgovarali smo s direktorom tvrtke Davorom Fiedlerom.

‘Osnovna ideja, ili bolje reći poticaj za izradu svilenih karata, bio je napraviti karte koje bi anulirale ograničenja papira kao medija na kojem su tiskane karte. Naime, outdoor karte primarno su namijenjene upotrebi na terenu, u svim vremenskim uvjetima. Kao što je poznato, klasične papirnate karte osjetljive su na vodu, ne smiju se smočiti niti pokisnuti, vjetar ih može podrapati ili se jednostavno s vremenom na preklopima pohabaju što je normalno za papir. Dodatan poticaj bio je osmisliti kartografski proizvod kojeg nema na tržištu, budući da u Hrvatskoj već postoje izdavači karata, i pokušati stvoriti vlastitu nišu proizvoda. Ovako sa svilenim kartama imamo u ponudi nešto novo, nešto bolje, korisnije i zanimljivije’, pojasnio je Fiedler.

Uz njegovu tvrtku, dodaje naš sugovornik, u Europi se izdavanjem i tiskanjem karata na svili bavi samo još jedna tvrtka, i to u Velikoj Britaniji.

Hibridna kartografija

Posebna su zanimljivost najnoviji proizvodi dostupni na hrvatskom tržištu – svilene turističko-planinarske karte Parka Prirode Medvednica i Parka Prirode Učka (https://topomappro.hr/trgovina/)

Karte PP Medvednica i PP Učka dostupne su i kao on-line varijante papirnatih karata https://topomappro.hr/web-papirnate-karte/ kao i u off-line varijanti za upotrebu u mobilnim uređajima https://topomappro.hr/off-line-karte/

Davor Fiedler preporučuje koristiti karte u “hibridnom” modu, što znači da možete koristiti papirnate ili svilene karte u kombinaciji s identičnim on-line ili off-line verzijama karte. Papirnatu ili svilenu kartu koristite za širi pregled terena i planiranje puta, a on-line ili off-line verzije karata na zaslonu vašeg mobilnog uređaja koristite za određivanje vašu trenutne lokacije. Tako vašu lokaciju možete vrlo jednostavno vidjeti i na papirnatoj/svilenoj karti, i vrlo jednostavno se orijentirati na terenu, čak i bez ikakvih predznanja o kartografiji ili orijentaciji.

Ovaj zanimljiv i praktičan proizvod već je osvojio domaće tržište, a za detaljnije informacije o svilenim navigacijskim kartama posjetite i njihove društvene mreže:

FB stranica – https://www.facebook.com/topomap.pro
Instagram – https://www.instagram.com/topomap_pro/
Twitter – https://twitter.com/topoMAP_PRO
Pinterest – https://pin.it/3tYvp7G

R.C. / Foto: Privatni arhiv


Iznad Zagreba: Ljetni projekt na Medvedgradu

Tagged: , , , , , , , ,