Navijačka komedija ZG80 na kino turneji

Navijačka komedija ‘ZG80’, dugometražni prvijenac Igora Šeregija, uoči nacionalne kinodistribucije kreće na mini turneju po nezavisnim hrvatskim kinima, pa će ekipa filma gostovati na projekcijama filma u Zadru, Osijeku i Bjelovaru, nakon čega slijedi i svečana premijera u Zagrebu.ZG80-Rene Bitorajac‘ZG80 je film koji je napravljen upravo za kino publiku i baš zato me posebno veseli da ćemo početak distribucije proslaviti na najbolji mogući način, na pretpremijernoj turneji u Kino mreži. Glumačka i autorska ekipa je spremna da s publikom u Zadru, Osijeku, Bjelovaru i Zagrebu uživa na projekciji filma koji će, nadamo se, nasmijati kino gledatelje ove jeseni’, poručio je redatelj Igor Šeregi.

Projekt decentralizacije premijera domaćih naslova započeo je krajem prošle godine u suradnji s Mrežom nezavisnih kinoprikazivača, pa su recentni domaći naslovi filmovi nastali u tom peridou, uz zagrebačku, imali i lokalne premijere u gradovima u kojima su naporima HAVC-a i Ministarstva kulture digitalizirane i obnovljene stare kinodvorane. ‘Ovaj projekt Hrvatskog audiovizualnog centra započeli smo lani tijekom kinodistribucije filma ‘Zvizdan’, a Kino mrežom putovale su i ekipe filmova ‘Život je truba’ i ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić’. Novu domaću kino sezonu otvaramo veselim putovanjem s ekipom navijačke komedije ‘ZG80′, kako bi decentralizirane premijere postale praksa, a nezavisna kina bila življa, veselija i relevantnija mjesta u lokalnoj zajednici’, objasnila je Rea Rajčić iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

‘ZG80’ je navijačka komedija s elementima stvarnih događaja i likova iz perioda kada je nastajala navijačka skupina Bad Blue Boys, a prati mladog Krpu (utjelovljuje ga Rene Bitorajac, svima znan iz ‘Metastaza’ Branka Schmidta), člana Bad Blue Boysa koji s prijateljima, jedne nedjelje potkraj 1980-ih, odlazi u Beograd na utakmicu Dinama i Crvene zvezde. Buba, Fićo, Kizo, nekoliko članova Bad Blue Boysa i mladi Krpa kreću u avanturu života, a pridružuje im se i nešto torcidaša koji žele izravnati stare račune sa zvezdašima. Na beogradskim ulicama nastaje pravi rat. Najveća drama za Dinamove navijače bit će kako se probiti do vlaka koji će ih vratiti kući…

Film se pretpremijerno prikazuje u zadarskom Narodnom muzeju u četvrtak, 25. kolovoza u 21 sat, u sklopu zadnjeg dana Avvantura Film Festivala. Premijeri će nazočiti redatelj Šeregi i producent Ljubo Zdjelarević te glumci Rene Bitorajac i Marko Cindrić. Nakon Zadra ekipa filma putuje u Osijek, odnosno u kino Urania, gdje će film biti prikazan u subotu, 27. kolovoza u 21.45 sati. S obzirom da je jedan od glumaca Osječanin, Domagoj Mrkonjić, sugrađani mu priremaju after party i druženje nakon projekcije u noćnom klubu Tufna. U nedjelju, 28. kolovoza ekipa filma odlazi u Bjelovar (Kulturni i multimedijski centar Bjelovar), gdje su projekcije zakazane u 19 i 21 sat. Svečana premijera održat će se u Zagrebu u ponedjeljak 29. kolovoza, nakon čega film 1. rujna kreće u redovnu kinodistribuciju diljem zemlje.

Podsjetimo, glumačku ekipu čine Rene Bitorajac, Filip Detelić, Marko Cindrić, Mario Petreković, Nikola Rakočević i Danica Maksimović, a pojavljuju se i mnoga poznata lica među kojima su Matija Kačan, Domagoj Mrkonjić, Mijo Jurišić, Marko Janketić, Mario Petreković, Mladen Andrejević, Tarik Filipović, Nataša Dangubić, Barbara Nola, Srđan Miletić, Igor Hamer i drugi. Film je nastao prema scenariju Ive Balenovića i Roberta Cukine, producenti su Ljubo Zdjelarević i Tomislav Vujić iz produkcijske kuće Kinoteka, distributer je 2i Film, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

HAVC


Rene-Bitorajac
Rene Bitorajac: Navijačka pjesma Sada ili nikada

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,