Nebo nad Zagrebom na Bobijevim danima

U petak 28. listopada (20 sati) u sklopu 5. Bobijevih dana smijeha održat će se praizvedba predstave ‘Nebo nad Zagrebom’ Miroslava Međimorca sa Žarkom Potočnjakom u glavnoj ulozi.nebo-nad-zagrebomDan kasnije je svečana dodjela nagrada i zatvaranje festivala, kada će predstava također biti izvedena (u 20 sati).

Monodrama ‘Životna priča Janka Žnidarića’ ispovijed je starog ‘agramera’ koju on pripovijeda slučajnom namjerniku za stolom na terasi jednog zagrebačkog kafića. Janko Žnidarić bio je uspješan arhitekt i graditelj, bonvivan i ljubitelj ljepšeg spola kroz čiji život se prelamaju najvažniji događaji u Zagrebu 20. stoljeća – predratne godine mira i prosperiteta, školovanje, profesionalni uspjeh i poroci – kocka, piće i žene – pa  rat sa svim teškoćama i opasnostima te poratne godine sve do današnjih dana.

Rat donosi u njegov život uspješnu židovsku glumicu, izbjeglicu iz nacističke Njemačke, čiji muž će nastaviti put prema Palestini kako bi je tamo sačekao. Okupacija Zagreba onemogućit će njezin odlazak i Esther će se naći sama u Zagrebu izložena smrtnoj opasnosti. Jedini čovjek koji bi joj mogao pomoći, poduzetni je arhitekt Janko Žnidarić koji se u nju smrtno zaljubljuje… Na kraju svoga puta Janko Žnidarić ostaje sam i kao čudak iz gornjogradskog kvarta, uz konjak, dijeli namjernicima svoje bogato životno iskustvo. Smisao svoga  života  sažimlje u jednu jedinu riječ – ljubav!

Osim sjajnog Žarka Potočnjaka, u ostalim se ulogama pojavljuju Emma Martinjak, Mark Šokčić, Svebor Kamenski Bačun i Kristian Šupe.

E. N.


bobijevi-dani-smijeha
5. Bobijevi dani smijeha

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,