Nena: 99 Luftballons lete već 40 godina

Njemačka ima jaku domaću pop scenu, ali njezini akteri rijetko dospiju na vrhove svjetskih top lista.Jedna od iznimki je ’99 Luftballons’, prepoznatljiva pjesma koju su prije 40 godina pjevačica Nena i istoimeni bend pustili u eter.

Pjesmu o balonima na koje je general poslao ratne avione, misleći da su NLO ili neka druga prijetnja, Nena, danas 62-godišnjakinja, osmislila je s gitaristom Carlom Kargesom.

Inspiraciju su dobili na koncertu Rolling Stonesa u Zapadnom Berlinu, 1982. Tada je hrpu balona puštenih s pozornice vjetar nosio prema još uvijek ograđenom istočnom dijelu grada, a tekst je bio gotov iste večeri.

Melodiju je osmislio klavijaturist benda Uwe Fahrenkrog-Petersen, a pjesma o nevinim balonima kao antiratna poruka objavljena je 24. siječnja 1983. godine.

‘Obožavam tu pjesmu i dokle god ja nastupam, nema koncerta bez balona’, rekla je Nena za agenciju dpa povodom jubileja. ‘Već 40 godina putujemo svijetom i puno smo toga prošli zajedno.’

Melodija i refren pjesme iz godina Hladnog rata vjerojatno su odmah prepoznatljivi gotovo svima koji su rođeni prije sredine 1970-ih. Danas je isto kao što je bilo, samo s jednom malom promjenom. Nena kaže da  su joj od prvog dana zasmetale riječi ‘Vidim svijet u ruševinama’.

‘Dugo pjevam ​​Još ne vidim svijet u ruševinama i vjerujem kako je u našim rukama da tako i ostane, vjerujem u nas ljude i da svi znamo, duboko u našim srcima, da smo zajedno’, rekla je Nena.

dpa / Foto: Hans Durrwald

Tagged: , , , , , , , ,