Nezaboravna umjetnost 1980-ih

U Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu, od 10. travnja do 10. svibnja održat će se izložba ‘Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne’.
Osamdesete-slatka dekadencija postmoderneOva zanimljiva izložba u svom postavu predstavlja razdoblje od smrti Josipa Broza Tita, pa sve tamo do početka 1990-ih godina kada je započeo proces raspada Jugoslavije. Cilj izložbe je prikazati hrvatsku umjetničku scenu 1980-ih u kojima će naglasak biti na istaknute radove s područja likovnosti, performansa, fotografije, dizajna, arhitekture, stripa, mode, kazališta, književnosti, medija, filma, stripa, sporta i glazbe.

Zanimljivost izložbe je činjenica da su u njezinu stvaranju, uz autore Branka Kostelnika (pop-kultura) i Feđe Vukića (dizajn), sudjelovali relevantni i renomirani pojedinci svih zastupljenih disciplina kao svojevrsni zaštitni znak toga vremena. Tako će se kao koautori izložbe pojaviti: Krešimir Rogina (arhitektura), Željko Kipke (likovnost), Suzana Marjanić (performans), Damir Fabijanić (fotografija), Jurica Pavičić (film), Ivica Buljan (kazalište), Jagna Pogačnik i Krešimir Bagić (književnost), Ana Lendvaj (moda), Boris Dežulović (sport), Tvrtko Jakovina (povijesni kontekst), Darko Macan (strip), Tomislav Brlek (rock), Marijana Grbeša, Boris Rašeta i Zrinka Vrabec Mojzeš (masovni mediji i politika). Stručnost i imena autora te koautora izložbe, jamstvo su da će HDLU u mjesec dana ponuditi samo najbolje od bogatog hrvatskog umjetničkog stvaralaštva koja je obilježilo jedno nezaboravno razdoblje umjetničke povijesti.

‘Izložbom Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne, želimo prikazati  najbolje art radove i dokumente toga potentnog razdoblja i, s ove vremenske distance od tridesetak godina, pokušati i kritički progovoriti o toj nadasve zanimljivoj, kreativnoj, ali i kontradiktornoj dekadi prošlog stoljeća. Svi izlošci zajedno čine, usudim se reći, jednu  osebujnu, heterogenu i multimedijalnu izložbu rijetku viđenu, s posebnim autorskim pečatom i postavom dizajnerica mlađe generacije Katarine Perić i Marite Bonačić’, rekao je jedan od autora izložbe Branko Kostelnik.

Za popratni program u sklopu izložbe planiraju se tematske tribine i koncerti, DJ nastupi, performansi te velika modna revija koja će sve prisutne vratiti u specifičan modni izričaj toga vremena. Poseban naglasak stavljen je na glazbu, stoga će svoje najveće hitove 1980-ih u Tvornici kulture izvoditi kultni zagrebački predstavnici art rocka, grupa Boa (11.4.) te legendarna makedonska rock grupa Mizar (16.4.)  Uz to, u sklopu izložbe održat će se promocija specijalnog CD boxa ‘Osamdesete!!! Jugoton’ urednika Branka Kostelnika koji okuplja čak 82 pjesme i 41 benda.

Izložba Osamdesete-slatka dekadencija postmoderne, uz nadolazeće Bijenale slikarstva, vodeći je projekt za ovu godinu kojom u Domu HDLU-a želimo ugostiti publiku različitih generacija i interesa. Pored likovnosti, fotografije i performansa, što predstavlja okosnicu našeg programa, HDLU projektom Osamdesete demonstrira otvorenost prema svim vrstama umjetničkog djelovanja; stripa, glazbe, kazališta, filma, mode i sl. Interdisciplinarnim pristupom publici se pruža jedinstven i sveobuhvatan doživljaj plodonosnih osamdesetih, a za HDLU veliko zadovoljstvo predstavlja suradnja s tolikim brojem uglednih autora iz različitih područja’, zaključila je ravnateljica HDLU, Ivana Andabaka.

H. R. / Foto: Tomislav Može

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,