Ni južina nije omela Festival vino Dalmacije

U prostoru hotela Le Méridien Lav u Podstrani kod Splita održana je godišnja smotra vinara iz cijele Dalmacije sa 75 vinarija u organizaciji središnjeg regionalnog Udruženja Vino Dalmacije.

Bio je to aktualni i najpotpuniji pregled trenutne dalmatinske vinske produkcije vinarija od Zadra na sjeveru do Konavala na krajnjem jugu, a po prvi put ove godine na festivalu su se predstavili i gostujući vinari iz Hercegovine što je dalo uvid u aktualnosti na hercegovačkoj vinskoj sceni.

Tijekom dva dana festivala 75 vinarija na svojim je izlagačkim mjestima imalo priliku predstaviti se poslovnim posjetiteljima poput somelijera, ugostitelja, F&B managera, distributera i vinskih stručnjaka kojima je ovo bila savršena prilika da prije početka sezone svoje vinske karte upotpune s kvalitetnim dalmatinskim etiketama, dok su ostali posjetitelji kušanjem mogli pronaći svoja nova omiljena vina. Na festivalu su predstavljena brojna vina pripremljena za puštanje na tržište neposredno uoči ili nakon festivala, neka od njih iz 2023., a druga iz prethodnog ili još starijih godišta.

‘Hrvatski vinari i hrvatska vina na mnogim međunarodnim natjecanjima osvajaju prestižne nagrade i priznanja. Isto tako ako promatramo Dalmaciju u kontekstu naše četiri vinske regije možemo reći da se posebno ističe sa svojim specifičnostima, kako sortnim tako i položajnim, ima veliki broj revitaliziranih autohtonih sorti te su napravljeni snažni pomaci u kvaliteti’, istaknuo je potpredsjednik HGK, Dragan Kovačević, na otvorenju festivala.

Prisutnim vinarima i posjetiteljima obratio se i gradonačelnik Ivica Puljak istaknuvši kako je impresioniran napretkom koji je postignut u vinarskom sektoru te napomenuo kako smatra da je to jedan od najvećih napredaka u hrvatskoj privredi posljednjih godina.

Predsjednik Udruženja, Leo Gracin, zahvalio se izlagačima koji su i ove godine ukazali povjerenje Udruženju Vino Dalmacije i poželio dobrodošlicu svim posjetiteljima te iskazao želju da uskoro festival naraste na brojku od 100 izlagača.

Nadahnuti riječima najuspješnijeg dalmatinskog vinara, Miljenka Grgića: ‘Vinar mora biti jednom nogom u vinogradu, drugom u podrumu, a s obje noge na tržištu’, Udruženje Vino Dalmacije ima ambiciju svojim radom reprezentirati vinare sve četiri dalmatinske županije i artikulirati njihove potrebe, a osobito dodatno uzdignuti identitet i imidž regije, onako kako ona to i zaslužuje’, vinarima se obratila menadžerica Udruženja Vino Dalmacije, Monika Prović.

Među osam odlično posjećenih vinskih radionica, održana je i radionica o prošeku na kojoj je predavač Kruno Filipović prisutne upoznao s najnovijim informacijama vezano uz spor s Talijanima oko naziva prošek vs. prosecco. Na radionici se kušalo 12 različitih prošeka od kojih neka vina, upravo radi spora koji ograničava uporabu naziva prošek samo za hrvatsko tržište, danas niti ne nose taj naziv, premda po načinu proizvodnje spadaju u tu kategoriju. Od vinara smo čuli kako su spremni i da žele koristiti tradicionalni naziv prošek čim spor bude riješen budući da im je problem tiskati različite etikete za dva tržišta, hrvatsko i EU. Osim toga, publika je mogla naučiti kako složiti vrhunski desert kroz uparivanje sira i prošeka.

Unatoč jugu i kiši, organizatori ističu kako je posjećenost oba dana bila odlična, a vinari posebno zadovoljni svojom prezentacijom vina poslovnim posjetiteljima i to netom pred sezonu i formiranje aktualnih vinskih karti. Učilo se o vinu i od vina, razmijenila su se iskustva i nazdravilo se još jednoj uspješnoj godini pred nama.

J. L. / Foto: Ante Gusić


Tagged: , , , , , , , , ,