Nihad Đozić: Praštanje i kajanje

Nihad Đozić-Praštanje i kajanjeUpit za kupnju knjige možete poslati na: [email protected]

Cijena: 60 kuna

Urbankod, 2015.

224 stranice

Nihad Đozić: Praštanje i kajanje – Ljubavni život top modela

Što je važnije: pristojnost ili iskrenost? Realnost ili fikcija? Praštanje ili kajanje?

Sve je važno kad ne može drugačije. Ako se, recimo, rodiš u Bosni pedesetih, čini se kao u nevrijeme, na pogrešnom mjestu. Upravo su mjesto i vrijeme čovjeku najvažniji. Život je jedini istinski poklon. Druga davanja često su pranje savjesti.

– Daj ti meni život, ostalo je u mojim rukama!

Prepreke na putu služe da se utvrdi gradivo života. Obitelj je već našim rođenjem ispunila funkciju jer nitko drugi ne može živjeti umjesto nas.

Vjera puno pomaže, ali su religije problematične. Povijesne kategorije. Kao i nacije i države. Ali, mi moramo živjeti na ovom svijetu, ma kakav on bio. Možda ga možemo pomalo popravljati, bez obzira koliko zvučalo pretenciozno. I optimistično. Od alata imamo samo vlastiti život. I nije svejedno kako ćemo ga potrošiti.

Biti pristojan, ne znači da si dobar čovjek. Naprotiv. Licemerje se kao kuga širi planetom, a nitko od nas ne živi pod staklenim zvonom. Biti iskren ne podrazumijeva da govoriš istinu. Istina je subjektivni odraz objektivne stvarnosti. Realni život traži socijalnu inteligenciju. Pisanje je moguće jedino kao fikcija. Sve ostalo je novinarstvo. Transmisija.

U životu sam napisao i objavio nekoliko tisuća novinskih tekstova koji su trajali, najčešće, koliko traje čitanje. I nije mi žao. Krajem osamdesetih u Sarajevu sam radio kao urednik Valter expressa što je neprocjenjivo iskustvo. Pisanje je, neka vrsta, praštanja. Nakon kojeg dolazi kajanje što smo oprostili. Sebi.

Roman ‘Praštanje i kajanje’ govori o tome.

Faruk Šehić:

Pisan iz pozicije sveznajućeg pripovjedača roman je pun minimalističkog esejiziranja na raznorodne teme, ali je tema sudbine uvijek prevladavajuća. Ovo je roman o sudbini, o fatalističkoj nemogućnosti da se uzdigneš iznad vlastitog životnog toka kojeg čine tvoje i tuđe odluke, osim samog kraja koji dopušta mogućnost nove egzistencije, ali samo kao krug iz kojeg se ne možeš izvući bez životne patnje.

Majo Dizdar:

I na kraju, rekao bih nešto o uvjerljivosti likova, pa bih u tom smislu konstatirao da su gotovo nestvarna čvrsta i ispravna moralna načela glavnog junaka ovoga romana, njegova čestitost i poštenje, njegova moralnost uopće, i njegov nepokolebljiv stav. To je posebno čudno i teško prihvatiti kad se zna što je Edvin morao proći, sam i nezaštićen, u svijetu visoke mode prepunom licemjerja, laži, interesa u kojem se za postizanje cilja ne preza ni od čega, pa ni od kriminala. U svijetu devijantnih seksualnih sklonosti…

***

Autor o sebi:

Nihad ĐozićMislim da sam rođen u Srebrenici (BiH): 13.10.1957. Tako piše u dokumentima. Živio sam u Bratuncu. Tu sam završio osnovnu. Čini mi se da sam gimnaziju pohađao u Ljuboviji. Sve drugo je problematično i upitno. Izvjesno  vrijeme, studirao sam sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bilo je poučno, ali dosadno. U Sarajevo sam se preselio 1980. godine. Moram priznati da sam svašta radio, ali nikada ništa duže od dvije, tri godine. Sve brzo dosadi, pogotovo što je slabo plaćeno. Početkom 1993 godine, živio sam tri mjeseca u Zagrebu. Tamo je bilo dosadno zbog rata. Kao i u Sarajevu. Ljubljana je sljedeća stanica mog života. Koja traje i traje. Više od dvadeset godina. I kad me neko pita: ‘Odakle si?’ Odgovorim: ‘Odakle mi je žena.’
Oduvijek sam pisao. Priče su nastajale gotovo cijelog života. Rezultat toga su moja prva zbirka priča ‘Mogu još i hoću ali neću’ i moj prvi roman ‘Praštanje i kajanje’. Za sljedeću godinu planiram novi roman, ‘Samoća, tišina, prašina’.

Izdavač: Urbankod, Linhartova cesta 92, Ljubljana, Slovenija
Za izdavača: Barbara Jovan
Dizajn: Zoran Mihailović, slog i prijelom: Milka Milinčić
Fotografija na naslovnoj stranici: Stefan Mihailović

Lektor: Nurdžihana Ðozić
Recenzenti: Faruk Šehić i Majo Dizdar
Tisak i uvez: Beopres, Beograd

Odgovorni urednik: Dejan Beočanin


Nihad-Đozić-Mogu-još-i-hoću-ali-neću
Nihad Đozić: Mogu još i hoću ali neću

 

Tagged: , , , , , , , , , ,