Nikola Tesla EV rally Croatia 2014

Cilj rallyja je promocija e-mobilnosti te gradnja infrastrukture.
Nikola Tesla EV RallyNamjera organizatora je kroz cijeli projekt sa svim njegovim ekstenzijama promovirati hrvatsku izvrsnost i izvrsnost općenito , kroz promicanje svijesti o ekologiji, uštedi energije, održivom razvoju i inovacijama, te gradnja infrastrukture, prvenstveno punionica za električne automobile, a u čemu će sudjelovati neke od kompanija  kao što su Doking, Rimac Automobili, Mitsubishi Motors, Tesla Motors, Ducati Komponenti…

Ideja rallyja je zajednička suradnja i integracija partnera, gradova i mjesta, turističkih zajednica i povezanih institucija u cilju uspostavljanja infrastrukture za električna vozila. Gradovi kroz koje prolazi rally bit će mjesta zabave i susreta svih onih koji na bilo koji način sudjeluju u životu i napretku tog mjesta kroz organizirane izložbe i prezentacije najboljeg od regije i partnera.

‘Želja nam je potaknuti pozitivne procese u smjeru priključenja recentnim svjetskim zbivanjima  na području elektromobilnosti, smanjenja štetnih plinova, sigurnosti u prometu, razvijanja infrastrukture i jačanju turističkih, tehnoloških  i energetskih potencijala Hrvatske. Ideja je da Rally postane tradicija, a kroz njega će se osim samih električnih vozila te postavljanja punionica, promovirati i zelene tehnologije, obnovljivi izvori energije, ekologija, hrvatska izvrsnost te prirodne ljepote i ponajbolji domaći brandovi i tvrtke’, rekao je direktor projekta Igor Kolovrat na predstavljanju u zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton.

Rally će imati svoje ekstenzije u vidu ‘gostovanja’ na inozemnim lokacijama kroz međuregionalnu i drugu suradnju. Start rallyja je 27. svibnja u Puli i vozit će se etapa  Pula-Rovinj-Poreč; 28. svibnja Rovinj-Ičići-Opatija, 29. svibnja Opatija-NP Paklenica-Zadar, 30. svibnja Zadar- NP Krka-Gospić-Smiljan-Plitvička jezera, 31. svibnja.Plitvička jezera-Zagreb-Cilj.

Predviđeno trajanje rallyja, s obzirom na doseg i vrijeme punjenja pojedinih vozila je pet dana,  a duljina rute 850 km. Pravo na sudjelovanje imaju samo električna vozila sa i bez homologacije, na dva, tri i četiri kotača.
Za svako vozilo uplaćuje se kotizacija (150 eura privatne osobe, 750 eura  pravne osobe), svaka ekipa ima pravo na dva člana. Za pobjednike EV rallyja osiguran je bogati nagradni fond. U svakom gradu kroz koji prolazi rally, parkiraju se vozila na glavnom trgu, gdje će biti štandovi s partnerima, a organizirat će se i zabavni program i koncerti.

P. R. / Foto: Tomislav Čuveljak

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,