Nikola Tesla u romanima Peta dimenzija i Tajanstveni tekton

Roman sam počeo pisati kako bih obradio svoje bilješke i razmišljanja o odnosu znanja i vjerovanja, a nisam bio svjestan da pišem priču u ženskom rodu dok me na to nisu upozorili prijatelji kojima sam roman poslao na čitanje, priznao je Tomislav Beronić na predstavljanju prve dvije knjige trilogije ‘Peta dimenzija’ u prepunoj zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića.Na kraju predstavljanja Beronić je za publiku priredio kviz s tri pitanja o petoj dimenziji u kojem je glavna nagrada bila knjiga ‘Tajanstveni tekton’, drugi nastavak trilogije.

Roman ‘Peta dimenzija’ prošle je godine osvojio nagradu publike Artefakt na RIKON-u. To je avanturistički roman o mladoj znanstvenici Dorothei Eden, koja u Teslinom eksperimentu s bežičnim prijenosom energije otkriva prolaz u petu dimenziju gdje komunicira s tektonima, znanstvenicima koji su unaprijedili čovječanstvo, kao što su Newton, Hypatia, Ibn Sina i Jeshua. Tektonske prolaze Dorothea otkriva po cijelom svijetu, ali ulazak u petu dimenziju kroz tektonski prolaz nije bezopasan. Vibracijama promjene suprotstavlja se Jedina sila Dinamisa koja može uništiti tektonski prolaz dok je tekton u njemu. Dorothea uspijeva nadmudriti Dinamisu i na kraju prvog dijela trilogije povezuje sve tektone u tektonsku mrežu u kojoj mogu međusobno komunicirati.

U drugom dijelu, ‘Tajanstveni tekton’, istraživanja bežičnog prijenosa energije nastavljaju se izvan laboratorija i eksperiment izlazi u javnost. Peta dimenzija i savjeti tektona pomažu Dorothei da pronađe novac za financiranje eksperimenta. Susreće tajanstvenog tektona čiji trag vodi do Nijagare i Dorothea pretpostavlja da bi tajanstveni tekton mogao biti jedan od najsjajnijih umova u povijesti, za kojeg kažu da je izumio 21. stoljeće – Nikola Tesla.

Urednica knjiga Sandra Pocrnić Mlakar istaknula je kako Beronić piše komunikativno i dinamično te da njegovi avanturistički romani mogu biti osobito zanimljivi mladima koji kroz avanturu upoznaju povijest i svijet znanosti. Na pitanje postoje li tehničke pretpostavke za primjenu izuma koje opisuje u svojim romanima, Tomislav Beronić je odgovorio da je danas tehnički moguć bežični prijenos energije, jer se bežično prenose i mnogo složenije informacije kao što su video-signali. Kada je Tesli odbijeno financiranje eksperimenata, podsjetio je Beronić, rekao je da će čekati.

Tomislav Beronić je informatičar i programer iz Karlovca, koji je radio u Švicarskoj i Njemačkoj te se bavio nakladništvom. Nakon prva dva dijela ‘Pete dimenzije’, piše i treći dio, a najavljuje i ‘Indeks tektona’ i web stranicu 5D s interaktivnim sadržajima.

S. P.


Tagged: , , , , , , , , , ,