Nina Bouraoui: Moje loše misli

Nina Bouraoui - Moje loše misliUpit za kupnju knjige možete poslati na: [email protected]

Cijena: 40 kuna

Algoritam, 2008.
meki uvez
180 stranica
format 19 x 13

Nina Bouraoui francuska je spisateljica, po ocu alžirskog porijekla. Autorica je deset romana: njezin prozni prvijenac ‘La voyeuse inderdit’ dobio je 1991. nagradu Livre Inter, dok je za ‘Mes mauvaises pensés’ dobila 2005. uglednu književnu nagradu Renaudot. ‘Moje loše misli’ pojavljuju se pred hrvatskom čitateljskom publikom kao korak u – osim specijalistima – nepoznato područje. Taj je korak istovremeno i iskorak iz uobičajenih proznih putova, jer je riječ o romanu koji i u tematskom sloju i u načinu pripovijedanja, iskoračuje iz prosječnih standarda.

‘Moje loše misli’ pisane su, od prve do posljednje rečenice, kao da su izgovorene u jednom dahu. Nema dijaloga, nema ulomaka, nema nikakvih vanjskih znakova koji bi tu prozu uobličavali u poglavlja i tako čitateljima olakšavali putovanje kroz njezine retke. Cijela je knjiga, doista, kao izgovorena, iz prvoga lica mlade žene koja se – u imaginarnom telefonskom razgovoru – obraća svojoj psihoanalitičarki.

Čini se prikladnim roman ‘Moje loše misli’ nazvati suvremenim oblikom ispovijedi, u kojoj je instanca Boga zamijenjena ulogom psihoanalitičarke, a vjera analitičkom metodom poniranja u sebe. Umjesto zaklonjene ispovjedaonice, mlada žena vjerojatno sjedi u fotelji, ili leži na krevetu, i drži telefon u ruci…

Tagged: , , , , , , , , , ,