Njujorška stipendija učenici zagrebačke Primijenjene

Ove je godine njujorška Škola vizualnih umjetnosti (School of Visual Arts – SVA) dodijelila Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (ŠPUD) novu stipendiju za ljetni program SVA od 10. do 29. srpnja.Suradnja između SVA, Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb (UBU) i ŠPUD-a pokrenuta je 2014. godine izložbom Underground Images u Salonu Izidor Kršnjavi te se nastavila iste godine stipendiranjem prvo dvoje učenika iz Hrvatske, ljetnim SVA programom, zaslugom Anthony P. Rhodesa, izvršnog dopredsjednika SVA i Mirka Ilića, dizajnera i profesora na SVA te bivšeg učenika ŠPUD-a. Ideja ove međunarodne suradnje i povezivanja srednjoškolske i visokoškolske ustanove je omogućiti mladim umjetnicima i dizajnerima u nastanku dodatne oblike edukacije, razmjenu iskustava i afirmaciju u području svjetskih i suvremenih tokova u umjetnosti i dizajnu. Ususret novoodobrenoj stipendiji ljetnog programa SVA, u ožujku ove godine UBU je organizirao predavanje i prezentaciju bivših učenika ŠPUD-a Hane Reberski i Ivana Stanišića o praksi SVA, ljetnoj školi i njihovom iskustvu stipendista ljetnog programa SVA 2014. Za novu ovogodišnju stipendiju SVA, prof. Filip Pintarić i Bernarda Cesar odabrali su učenicu i maturanticu Odjela unutrašnje arhitekture Paulu Prebeg čiji rad i izvrsnost zadovoljavaju kriterije SVA programa.

Ljetni program SVA obuhvaća intenzivni program upoznavanja s njujorškom umjetničkom scenom. ‘Pre-College’ studenti izabiru željeno područje interesa koje studiraju kroz predavanja o povijesti umjetnosti, teoriji umjetnosti te upotrebi medija i materijala. Program je pojačan listom aktivnosti kojima se mlade u potpunosti
upoznaje sa socijalnim i kulturnim životom New Yorka. Nastava se odvija od ponedjeljka do petka, a cijeli program traje tri tjedna. Svi polaznici ovog programa moraju pokazati da su zreli, odgovorni i spremni za kreativni i osobni izričaj i slobodu koju ovaj program nudi te moraju imati ozbiljan stav prema umjetničkom radu koji je njihov primarni fokus u ovom programu.

I. B.

Tagged: , , , , , , , , , ,